Finanční správa letos přijala méně přiznání k dani z příjmů než loni

Finanční správa přijala 2,74 milionu daňových přiznání k dani z příjmů, zhruba o padesát tři tisíc méně než loni. V poslední den podávání, kdy ještě nehrozila sankce – letos výjimečně 18. srpna, přijala správa ještě 40 tisíc přiznání.

Fyzické osoby podaly 2,27 milionu daňových příznání, zbytek pak právnické osoby, informovala Finanční správa.  

Nejvíce přiznání bylo vybráno v Praze a poté ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejoblíbenějším způsobem pro odevzdání přiznání bylo podání písemnou formou, čehož využilo přibližně 64 procent poplatníků, aplikaci EPO využilo 21 procent a datovou schránku 15 procent.

V poslední den podávání daňových přiznání byli pracovníci Finanční správy připraveni na zvýšený zájem poplatníků a finanční úřady měly rozšířenou otevírací dobu. „Provoz na všech pracovištích byl proto plynulý a bezproblémový,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová.

Původně byl první termín pro podání daňového přiznání 1. dubna. Pro ty, kteří mají daňového poradce nebo povinný audit, byl termín 1. července. Finanční správa uvedla, že se neposunul termín, ale fakticky se jen odpouští do daných termínů sankce. V případě, že poplatník podá daňové přiznání a zaplatí daň po 18. srpnu, mu tak správa vypočte pokutu už od 1. dubna.