Deficit amerického rozpočtu je kvůli dopadům koronaviru rekordní

Deficit rozpočtu Spojených států za prvních deset měsíců fiskálního roku do konce července vystoupil na rekordních 2,81 bilionu dolarů (63,3 bilionu korun). Na vině jsou dopady nového koronaviru a s tím spojená opatření na podporu ekonomiky. Oznámilo to ve středu americké ministerstvo financí.

Za červenec deficit klesl meziročně i v porovnání s předchozím měsícem, a to na 63 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Vliv na to ale měly jen mimořádné faktory, zejména daně, jejichž splatnost byla kvůli koronaviru posunuta na polovinu července.

Schodek za červenec je relativně nízký v porovnání s předchozími měsíci, kdy se americká administrativa snažila oživit ekonomiku poznamenanou šířením viru. Meziročně se červencový schodek snížil o polovinu, v červnu pak deficit činil 864 miliard dolarů.

Za červenec v USA na daních vybrali rekordních 563 miliard dolarů (12,5 bilionu korun). Vláda prodloužila termín pro podání daňového přiznání o čtvrt roku, tedy z 15. dubna na 15. července. Chtěla tím lidem usnadnit překonání prvotního náporu koronavirové krize.

Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku.