Podpora v nezaměstnanosti se bude muset dočasně zvýšit, tvrdí Maláčová

Ministryně Maláčová o podpoře v nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

Česko bude muset dočasně zvýšit podporu v nezaměstnanosti kvůli dopadům koronavirové krize, řekla v České televizi ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní jsou nyní tři scénáře navýšení podpory a nejvyšší varianta činí 500 korun na den, tedy 15 tisíc korun za měsíc. Minimální mzda je pro letošek 14 600 korun.

Podle Maláčové průměrná podpora činí asi 8500 korun. „Bylo by nešťastné, kdybychom měli statisíce lidí v takto nízkých částkách,“ uvedla ministryně. Poukázala na to, že českou ekonomiku táhne spotřeba. Pokud by lidé neměli peníze, neutráceli by.

Šéfka resortu práce zmínila tři scénáře navýšení. Oznámila jen nejvyšší verzi, podle které by denní podpora dosahovala 500 korun. Maláčová podotkla, že takovou částku dostávají nyní při zavření provozů živnostníci. „Je velmi složité vysvětlit pak statisícům lidí, kteří přijdou o práci nezaviněně kvůli viru, že musí přežít za polovičku,“ dodala ministryně.

Budeme muset jít cestou dočasného zvýšení podpory v nezaměstnanosti, abychom zachránili ekonomiku a abychom zachránili lidi, kteří dělali všechno správně, abychom je po zásluze nepotrestali.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

Podle ministerstva práce budou ekonomické dopady záviset na tom, kolik lidí a jak dlouho skutečně bude bez práce. Při půlročním navýšení nezaměstnanosti o pět procentních bodů – tedy zhruba na osm procent – by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacených podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerstvo.

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu zvedla z březnových 3,0 procenta na 3,4 procenta. Úřady práce evidovaly 254 040 uchazečů o práci. Podle pátečních údajů ministerstva bylo ke 14. květnu zájemců o práci 261 777. Nezaměstnanost dosahovala 3,5 procenta. Ministerstvo v podkladech ke kurzarbeitovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Nezaměstnanost by se tedy pohybovala kolem osmi procent.

Nezaměstnanost v krajích ČR – duben 2020 (v %)
Zdroj: MPSV

Podpora se lidem do 50 let vyplácí za určitých podmínek pět měsíců, lidem od 50 do 55 let osm měsíců a lidem nad 55 let 11 měsíců. Částka se u zaměstnanců stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z vyměřovacího základu.

První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a ve zbytku času 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám nebo „na dohodu“, dostává 45 procent.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV