Ministerstvo financí zahájilo už sedmou emisi státních dluhopisů pro občany

Ministerstvo financí v pondělí zahájilo prodej sedmé emise státních dluhopisů určených pro fyzické osoby, takzvaných Dluhopisů Republiky. Bude je možné koupit do 12. června. Resort zároveň uvedl, že v rámci šesté emise se koupily dluhopisy za více peněz než při páté.

V jednotlivých upisovacích obdobích, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 korun. Maximální objem je stanoven na pět milionů korun pro jednotlivý typ. V předchozí emisi resort nabízel tři druhy dluhopisů – reinvestiční, protiinflační a fixní s konstantní výší výnosu v každém roce.

Ministerstvo začalo v pilotní fázi prodávat dluhopisy pro občany předloni 3. prosince. Během pěti předchozích upisovacích období lidé nakoupili tyto cenné papíry za zhruba 12 miliard korun. Největší zájem byl zatím o protiinflační dluhopis, který nabídl stát ve třetí emisi.

Úřad nadále nabízí investorům vedle reinvestičního a protiinflačního dluhopisu také ten fixní s konstantní výší výnosu v každém roce. Splatnost mají šest let. Výnosy reinvestičního a fixního dluhopisu přitom budou v další emisi nižší než v předchozí. V případě typu s fixním výnosem resort u sedmé emise stanovil každoroční výnos na 1,3 procenta, u předchozí emise to bylo 1,5 procenta.

O objemu rozhoduje zájem lidí

Lidé si v šesté emisi objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 2,2 miliardy korun. Počet objednávek činil 3772. V předchozí páté emisi si lidé koupili státní dluhopisy za zhruba 1,7 miliardy korun.

Objem vydaných cenných papírů není předem stanoven, určeno je pouze časové rozmezí, kdy si je možné dluhopisy objednat.

Během šesti předchozích upisovacích období lidé nakoupili spořicí dluhopisy za zhruba 14,2 miliardy korun.