Výměna na saúdském trůně cenu ropy pravděpodobně neovlivní

Rijád – Úmrtí saúdského krále Abdalláha by s cenou ropy nemělo výrazněji zahýbat. Zdražení, které následovalo bezprostředně po oznámení královy smrti, označují světová média za přechodné. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a faktickým lídrem kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu).

Saúdský panovník zemřel dnes ve věku devadesáti let, na trůně ho nahradil jeho bratr Salmán. Abdalláh patřil mezi důležité spojence Západu v oblasti Blízkého východu.

Ceny ropy po oznámení Abdalláhovy smrti stouply o 2 procenta. Jelikož ale předání moci novému panovníkovi bylo hladké a žádná změna politiky (ropnou politiku nevyjímaje) se neočekává, k výraznějším změnám v ceně suroviny by dojít nemělo. Barel severomořské ropy Brent se ráno obchodoval za zhruba 49,5 dolaru, odpoledne klesl pod 49 dolarů. Lehká americká ropa WTI začínala ráno na 47 dolarech, po poledni klesla pod 46 dolarů.

„Neočekávám, že království v krátkém období nějak dramaticky změní svou ropnou politiku,“ citoval server CNN Fahada Nazera, někdejšího politického analytika na saúdskoarabské ambasádě ve Washingtonu. Podle agentury Bloomberg bude klíčové, zda nový panovník ponechá ve funkci ministra ropného průmyslu Aliho Al-Naimiho, který letos oslaví osmdesátku. V čele resortu stojí už od roku 1995.

Saúdská Arábie drží podle americké energetické agentury EIA 16 procent celosvětových zásob ropy. Denně produkuje 9,5 milionu barelů, z nichž sedm milionů vyváží. Na globálním obchodu s ropou se tak podílí více než 10 procenty. Svět zemi všeobecně vnímá jako lídra ropného kartelu OPEC, který má značný vliv na ceny ropy a politickou stabilitu na Blízkém východě. Bylo to právě rozhodnutí OPEC neomezovat těžbu, které loni v listopadu propad cen ropy ještě prohloubilo. Celkem se od loňského léta snížily o více než polovinu.

Abdalláh oznamuje zavedení volebního práva žen
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

„Saúdské vedení už se rozhodlo, že nízké ceny ropy strpí. Al-Naimi má pevné postavení, je respektovaný a dokud bude u moci současný kabinet, nemělo by dojít ke změně,“ řekla agentuře Bloomberg Florence Eid-Oakden, hlavní ekonomka v londýnské konzultantské firmě Arabia Monitor. Podle některých analytiků Saúdové propad cen přivítali – chtějí tak bojovat proti rozmachu těžby ropy z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Při nízkých cenách se totiž těžba z břidlic přestává vyplácet.

Francis Perrin, šéf pařížské konzultantské firmy Stratener, se nicméně domnívá, že v průběhu roku by mohla Saúdská Arábie svůj nekompromisní postoj ohledně cen zmírnit. „Je to velmi finančně náročné a vybírá si to svou daň v mnoha arabských zemích, které Rijád nechce destabilizovat,“ uvedl pro agenturu Bloomberg (kvůli levné ropě začíná mít problémy i Venezuela, více čtěte zde).

Na příjmech z prodeje ropy je koneckonců závislá i sama Saúdská Arábie. Analytická společnost Oxford Economics spočítala, že při cenách pod 50 dolary za barel by se letos mohl její hrubý domácí produkt snížit o 2,9 procenta.