Širé erozní lány minulostí? Dotace by zemědělci dostali jen na 30 hektarů jednolité plochy

Události: Jednolité lány bez dotací (zdroj: ČT24)

Tažení proti velkým jednolitým lánům polí zahájilo ministerstvo zemědělství. Od příštího roku udělí dotace pro jednu plodinu maximálně na 30 hektarů souvislé plochy. Zatím jen v oblastech ohrožených erozemi. Ministerstvo ale chce tuto podmínku rozšířit na celé Česko.

Nynější široké lány jsou podle mnoha odborníků hlavní příčinou, proč krajina nedokáže zadržovat vodu tak, jak by mohla. Dochází pak k nežádoucí erozi půdy. 

Zemědělci budou mít od příštího roku dvě možnosti, nechtějí-li přijít o peníze. Buď vysadit více plodin, nebo dělit pole ochranným pásem. Jinými slovy, pokud pole ohrožená erozí příští rok nerozdělí, anebo na nich nevysadí více plodin, přijdou o miliony na dotacích.

„Při porušení té podmínky jsou kráceny všechny evropské platby vyplácené na plochu,“ uvedla ředitelka odboru přímých plateb ministerstva Kateřina Bělinová. Celkem se tak hraje o 30 miliard korun ročně.

Například v Asturu Straškov v Ústeckém kraji zatím dobrovolně sázeli například větrolamy. Šlo jim to ale pomaleji, než by chtěli. Kvůli byrokracii a vysokým nákladům. „Takovýto biopás o délce asi 1500 metrů stojí – nebo v tu dobu stál – přes milion korun,“ uvedl místní agronom Petr Novák. 

Dělit pole ale brzy budou muset možná všichni.

„Uvažujeme, že to rozšíříme na celou republiku právě z toho důvodu, aby nedocházelo nejen k vodní erozi, nejen k větrné erozi, ale aby se zlepšila i biodiverzita,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). 

Resort chce po diskusi se zemědělci podmínky případného celoplošného nařízení zveřejnit do konce roku. „Spíš než to všem zemědělcům nařídit, by bylo lepší to nechat na jejich rozhodnutí,“ domnívá se předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.