Zakladatel kavárenského řetězce Café Coffee Day zmizel. Akcie propadly o 20 procent

Akcionáře největšího indického řetězce kaváren Café Coffee Day (CCD) v úterý zachvátila panika – jejich cenné papíry se propadly o 20 procent po zprávě, že se pohřešuje zakladatel a hlavní majitel řetězce V. G. Siddhartha. Společnost je nyní přítomna ve více než 200 městech, své kavárny má i v Česku, Rakousku, Malajsii a Nepálu, uvedla agentura Reuters.

Siddhartha nebyl k zastižení od pondělí, uvedla Coffee Day Enterprised (CDE), mateřská společnost CCD, ve své zprávě pro burzovní orgány. Dodala, že požádala o pomoc místní úřady.

Dlouholetý byznysmenův řidič Basavaraj Patil uvedl, že ho vezl z Bengaluru do Sakleshpuru – což je 220 kilometrů. Uprostřed cesty ho však šéf požádal, aby jeli do Mangaluru. Těsně před ním, když se blížili k mostu, podnikatel požádal řidiče, aby zastavil auto. Pak vystoupil a zamířil k vodě. Šoférovi ještě řekl, aby počkal na druhé straně mostu. Tam se však prý už neobjevil.

Indická média spekulují, že si Siddhartha možná vzal život, protože čelil tlaku kvůli dluhům a nezaplaceným poplatkům. Citují také dopis, který napsal představenstvu firmy minulou sobotu. „Je mi velmi líto, že jsem zklamal všechny, kteří mi dali důvěru. Dlouho jsem bojoval, ale dnes se vzdávám,“ uvádějí sociální sítě a média úryvek z dopisu.

Agentura Reuters poznamenala, že nemůže nezávisle ověřit autenticitu dopisu a jeho obsah. Společnost CCD se k němu odmítla vyjádřit.

Místní televizní společnosti ukázaly záchranné práce pod mostem, kde byl údajně Siddhartha viděn naposledy.

Siddhartha jednal o prodeji svého podílu Coca-Cole

CCD je na burze od roku 2015 a konkuruje mj. světoznámému řetězci Starbucks. Jen v Indii má podle Bloombergu 1500 kaváren. Její zakladatel drží ve firmě 32,75 procenta akcií (spolu s rodinou pak téměř 54 procent).

Minulý měsíc ale The Economic Times napsal, že Siddhartha jedná s Coca-Colou o prodeji CCD za 1,45 miliardy dolarů. Právě tento americký výrobce nealko nápojů (v Japonsku začal loni prodávat i svůj první alkoholický nápoj) se snaží prosadit také na trhu s kávou. Loni koupil britský kavárenský řetězec Costa Coffee, po Starbucksu druhý největší na světě.  

Siddhartha (59) je velice známý indický podnikatel, provoz firmy CCD zahájil před více než dvaceti lety. Nedávno také prodal zhruba 20 procent v technické firmě Mindtree. Je zetěm bývalého premiéra svazového státu Karnátaka.

V Česku je deset kaváren Café Coffe Day, z toho pět v Praze, po jedné pak v Brně, Mostě, Znojmu, Liberci a Plzni.