Se samotnými bylinkami se neuchytili, tak dělají pesto. Vyrábějí ho už dvanáct druhů

Byznys ČT24: Se samotnými bylinkami se neuchytili, tak dělají pesto (zdroj: ČT24)

Jako umělci procestovali svět, nakonec ale manželé Soukupovi ze středočeských Kokovic našli obživu hned za domem. Rozjeli podnik s pěstováním bylinek, ze kterých vyrábějí pesto.

Kristýnu a Ladislava Soukupovi živil patnáct let tanec a divadlo, pak se ale rozhodli pro změnu. Konkrétně Kristýna Soukupová je vystudovaná tanečnice, choreografka a muzikantka, ale chtěla se usadit. Teď je tak spolumajitelkou Květuščiny zahrádky.

Z bylinek, které pěstují, vyrábějí dvanáct druhů pesta. Teď sklízejí třeba rukolu nebo koriandr. „Je to třeba sto kilo listů a stonků týdně. Z toho sedmdesát až osmdesát procent je ze zahrady a dvacet až třicet procent z přírody,“ přiblížil Ladislav Soukup.

Kopřivy v kuchyni

Místo na divadle teď účinkují na farmářských trzích. Každou sobotu prodají přes pět set sklenic pesta. „Teď mě jeden pán na trhu překvapil, když řekl, že si vezme to normální, což ale bylo kopřivové. Takže už jsme lidi naučili jíst kopřivy,“ poznamenala Soukupová.

Samotná výroba pesta přitom byla nápadem v nouzi. Nejdřív totiž prodávali jen bylinky, ale konkurence rychle rostla, a tak jim začaly přebývat. „Udělali jsme spoustu chyb,“ připouští Soukup.

Do podnikání se nakonec vložila doslova celá rodina, firma třeba používá jako logo obrázek, které vytvořila jejich dcera ve čtyřech letech.