Obce zápolí s úklidem. Z úřadů práce získávají stále méně lidí

Události: Obcím chybí lidé na veřejně prospěšné práce (zdroj: ČT24)

Městům a obcím chybějí lidé na úklid a další výpomoc. Dříve pravidelně využívaly dlouhodobě nezaměstnané, jenže teď už často nemají kde brát. Odráží to situaci na „vyprahlém“ trhu práce s nejnižší nezaměstnaností od roku 1997.

S plastovými pytli, napichovači na odpadky a za každého počasí. Do ulic Karviné chodí takto od začátku května uklízet i třicetiletá samoživitelka Michaela. „To byla podmínka, já bych to nešla dělat, ale musela jsem, jinak by mě vyhodili z evidence, to já si dovolit nemůžu,“ uvedla.

Nyní ve městě pomáhá v rámci veřejně prospěšných prací kolem padesátky lidí. Dříve jich bylo dvakrát tolik. Další se ale zatím získat nepodařilo. „Je to málo. Samozřejmě je to znát ve městě, protože nemůžeme lidi posílat všude, kde bychom je potřebovali na úklid města,“ uvedl mluvčí Karviné Lukáš Hudeček. 

Podobnou situaci řeší i ve Zbraslavicích na Kutnohorsku. Obec nyní zaměstnává na úklid a údržbu pět lidí. Ale to nestačí. „Samy Zbraslavice jsou rozlehlé, a to pod ně patří ještě 14 osad. To zkrátka těch pět lidí nemůže zvládnout,“ řekl starosta Zbraslavic Ondřej Havlovic (ODS). V minulosti jich bývalo i dvanáct. 

  • Ke konci dubna našlo v rámci veřejně prospěšných prací uplatnění necelých pět tisíc lidí. Loni to byl víc než dvojnásobek.
  • Meziročně klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání o 33 tisíc a naopak o 73 tisíc vzrostl počet volných pracovních míst.
  • Na mzdu každého člověka Úřad práce přispívá 15 tisíci měsíčně. Standardní délka trvání veřejně prospěšných prací je jeden rok.
  • Výjimečně může úřad klienta podpořit i opakovaně. Jde hlavně o lidi do 30 nebo naopak nad 50 let, zdravotně postižené nebo ty, kteří se starají o děti.

Obce využívají lidí z evidence úřadu práce nejčastěji na úklid, výjimkou nejsou ale ani jiné činnosti. V Němčovicích na Rokycansku se o provoz útulku pro psy a sběrného dvora starají lidé, kterým na mzdy přispívá úřad práce. Týká se to i Pavla Kubáleho. Práce se zvířaty ho baví. Podotýká však, že není pro každého. „Musí mít vztah k těm psům, nesmí se jich bát a musí ho to bavit.“

Pět let takto pracovala i Dana Štruncová. Dva roky už tu je ale zaměstnaná. Dostává minimální mzdu. „Finančně je to stejný, pracovně taky, ale hlavně jsem unikla tomu, že musím každý rok na úřad práce a tam nějakou dobu zůstat než mě pustili zase zpátky,“ přibližuje. 

Nyní v obci vykonává veřejně prospěšné práce osm lidí. Polovina jich má ale skončit do konce měsíce a zbytek pak do června. U některých už se podařilo vyjednat prodloužení smluv. Starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.) si všímá i jiné věci – toho jak lidé zpohodlněli. Místo aby sami někdy přiložili ruku k dílu, volají na radnici a žádají „rychlou rotu“ o úklid. 

Aby to tak zůstalo i nadále, bude starosta usilovat o další lidi na veřejně prospěšné práce. Jinak by je obec musela najmout sama, a také je sama zaplatit.