Soutěž v kybernetické bezpečnosti hledala mezi studenty budoucí hackery, kteří by pracovali na správné straně

Události: Málo odborníků na kybernetickou bezpečnost (zdroj: ČT24)

Soutěž středoškolských studentů přilákala i lovce talenců z velkých firem a krátce po vyhlášení výsledků už padaly nabídky práce či budoucí spolupráce. Soutěžilo se totiž v kybernetické bezpečnosti a ta je stále důležitější pro komerční i státní sektor. Zvláště za situace, kdy v Česku odborníci na tuto oblast citelně chybějí.

Studenti například prolamovali kódy nebo řešili zašifrované zprávy. Třeba tu, která je schovaná v notovém zápisu. „Je to vlastně taková detektivka, kde člověk hraje proti technice,“ přiblížil jeden ze soutěžících Jan Gocník.

Na začátku letošního, třetího ročníku soutěže bylo 3600 studentů, do finále se jich dostalo 30. „Po technické stránce mohou konkurovat našim nejlepším expertům. Na druhou stranu chybí jim zkušenosti,“ poznamenal ředitel soutěže Petr Jirásek.

Nejlepší studenti si při plném úvazku mohou vydělat až 60 tisíc měsíčně. Jiří Bartůšek soutěžil v minulém ročníku. Nabídku na práci dostal během pár dní, a to přitom ještě neměl ani maturitu. 

Smyslem soutěže ovšem není jen najít talenty, ale také jim ukázat, že hackerství se dá dělat i na pozitivní, tedy v jejich slangu řečeno – bílé straně.

Klasických kriminálních činů ubývá a těch kybernetických přibývá

Například jeden z největších českých zaměstnavatelů, automobilka Škoda Auto, zachytí každý měsíc pět milionů spamů a podvodných mailů. Hackeři se snaží dostat i k cenným technologiím. „Jsme jedním z top cílů. Je to vlastně závod. Jde o to, kdo bude rychlejší,“ řekla personalistka firmy Šárka Filipová.

Firmy proto chtějí chtějí ochránit své technologie před hackery, kteří stále častěji blokují webové stránky, jdou po tajných informacích nebo penězích. 

Kybernetická bezpečnost
Zdroj: ČT24

Státní instituce a firmy důležité pro chod státu nahlásily loni víc než 160 hackerských útoků. „Klasických kriminálních činů ubývá a těch kybernetických přibývá. Je to zajímavý způsob, jakým získávat informace, jakým se dostávat k penězům,“ uvedl mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý.

Samotnou soutěž organizuje sdružení AFCEA (podle svých stránek se zaměřuje na podporu rozvoje informačních a komunikačních technologií ozbrojených sil) právě pod záštitou NÚKIB. 

Patnáct nejlepších studentů bude pozváno k letním aktivitám, které pro ně připravují například Masarykova Univerzita v Brně, Fakulta Elektrotechniky ČVUT v Praze či Univerzita obrany v Brně. Zapojeny jsou také další státní, akademické a neziskové organizace i soukromé subjekty.