Lhůta na převod telefonního čísla má být kratší. Poslanci poslali novelu k dalšímu posouzení

Události: Novela má zpřísnit pravidla pro operátory (zdroj: ČT24)

Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla – i s těmito změnami počítá novela zákona o elektronických komunikacích, která ve sněmovně prošla ve středu do druhého čtení.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by podle novely měla klesnout z dvaceti procent na pět procent z ceny, která ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se má zkrátit z deseti na dva dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora. Novela se má týkat i živnostníků.

Návrh by měl nyní sněmovnou postupovat rychleji, než je obvyklé. Hospodářský výbor dostal na projednání měsíc místo standardních dvou. A poslanci už avizovali své pozměňovací návrhy.

Lidé přejdou logicky k tomu, kdo bude mít rychlejší, levnější služby a tím pádem se to v konečném důsledku projeví i v tlaku na cenu.
Alena Schillerová
ministryně financí

Například poslanec ANO Patrik Nacher avizoval pozměňovací návrh, který by měl předlohu dál upřesnit. Třeba převod čísla by měl trvat dva pracovní, nikoli dva kalendářní dny, aby byla lhůta splnitelná, když zákazník ukončí smlouvu v sobotu nebo v neděli. Měl by také vzniknout kalkulátor, díky němuž by si klienti mohli nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů.

Novela telekomunikačního zákona
Zdroj: ČT24

Opoziční ODS sice předlohu podporuje, soudí však, že problém současných cen v zásadě nevyřeší. „Jediné, co může pomoci, je zvýšení konkurence vstupem nového operátora,“ řekl předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Zato Piráti nyní stáhli svůj návrh novely stejného zákona, která počítala se snížením pokuty za přechod k jinému operátorovi rovněž na pět procent. Ve sněmovně je ještě návrh poslanců TOP 09, kteří chtějí zkrátit výpovědní lhůty u smluv s mobilními operátory maximálně na sedm dní. Týkalo by se to smluv na dobu neurčitou, které lze nyní vypovědět nejdříve za 30 dní.

Čekání na čtvrtého operátora

Příchod čtvrtého operátora by mohl – podle některých názorů – výrazně rozšířit nabídku současných tří hlavních hráčů a přispět ke snížení cen. Vstup nováčka by měla zajistit aukce kmitočtů pro 5G sítě.

Jde o pásmo 700 MHz, které uvolní televizní vysílání přechodem na nový standard. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce, aby se prvního kola účastnili jen případní noví zájemci. Další motivací by mohla být možnost pronájmu infrastruktury od současných operátorů do doby, než si nový konkurent vybuduje vlastní síť. 

Nejrychlejší cesta, jakou může přijít čtvrtý operátor, je aukce kmitočtu páté generace, řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. „Tu připravujeme. Jsme připraveni ji vyhlásit ve druhé polovině letošního roku tak, aby mohl svoji síť spustit v polovině roku příštího,“ dodal.  

Jedničkou na českém trhu, co do počtu zákazníků, je v současné době T-Mobile s 6,2 miliony zákazníků. Za ním je O2 s pěti miliony a Vodafone s 3,9 milionu klientů. 

Cena za mobilní data
Zdroj: ČT24