Poslanci schválili daňový balíček i s novou daní na zahřívaný tabák. Senátní protinávrh neprošel

Události: Sněmovna schválila daňový balíček (zdroj: ČT24)

Sněmovna odmítla senátní úpravy vládního daňového balíčku (mj. snížení spotřební daně z piva) a stvrdila ho v původně – loni v prosinci – schválené podobě. Tedy s výhodnými daňovými paušály pro větší počet živnostníků, snížení DPH na teplo a s novou daní na cigarety se zahřívaným tabákem. Schválený zákon bude nyní předložen prezidentovi republiky k podpisu.

Zatímco daňové úlevy pro některé živnostníky a nižší daně z tepla (z 15 % na 10 %) budou platit od příštího ledna, novou daň ze zahřívaného tabáku začnou kuřáci platit už letos během jara.

Zahřívaný tabák v Česku kouří zhruba 130 tisíc lidí. Stát si od jeho zdanění do rozpočtu letos slibuje téměř 70 milionů korun. V příštím roce by to mělo být víc než dvakrát tolik. Výrobci ale zatím nechtějí prozradit, jestli a případně nakolik novou daň promítnou do cen. „Naši cenovou strategii nekomentujeme. Je jasné, že zdanění má velký dopad,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR Árpád Könye.  

Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků by měla být aplikována na váhu, se sazbou daně ve stejné výši, jako je u tabáku ke kouření. Zdanění má začít platit letos, a to šest týdnů od prvního dne měsíce následujícího od vyhlášení daňového balíčku ve sbírce zákonů.

Zahřívaný tabák a daň
Zdroj: ČT24

Limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků se zvýší z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony.

Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. 

Kvůli nižší dani z tepla pak přijde stát o necelé dvě miliardy. „Nemyslím, že se to promítne v cenách za teplo. Spíše to zůstane teplárnám, ale mohlo by to zbrzdit dramatický nárůst cen,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Dopad daně na veřejné rozpočty
Zdroj: ČT24

Předloha zahrnuje změnu zákona o celní správě, která umožní celníkům, aby při kontrole hazardu a dodržování elektronické evidence tržeb používali krycí doklady. Obcím a dalším samosprávám balíček rozšiřuje možnost získat odpočet na dani z přidané hodnoty, kterou zaplatily například při budování infrastruktury. Tato změna podle vlády reaguje na požadavky obcí, které se často setkávají s nemožností uplatnit nárok na odpočet daně u déle trvajících investic.

Balíček také prodlužuje České televizi a Českému rozhlasu možnost využívat částečné odpočty na DPH, a to až do konce roku 2021. Zjednodušit se mají daňové odpočty na podporu výzkumu a vývoje. Zpřesňuje se také pravidlo, že pokud si firma najme manažera, který bude funkci vykonávat jako podnikatel, bude jeho odměna podléhat DPH.