Zemědělská půda v Česku poprvé zlevňuje a zároveň dlouhodobě rychle ubývá

Události: Cena zemědělské půdy v Česku (zdroj: ČT24)

Cena zemědělské půdy poprvé od vzniku samostatného Česka klesá. Podle zprávy společnosti Farmy.cz se tak v meziročním srovnání stalo – až na první čtvrtletí – ve všech zbývajících kvartálech minulého roku. Metr čtvereční zemědělské půdy je v průměru za 24 korun. Nejdražší pozemky se rozkládají v těsné blízkosti Prahy a Brna. Nejlevněji k mání jsou naopak pole v Jizerských horách a v Jeseníkách.

Petr Hanák ze Zemědělské společnosti Písková Lhota hospodaří v Polabí na téměř pěti tisících hektarech. Nejčastěji pěstuje obilí, kukuřici a brambory. „Když jsme začali před patnácti, dvaceti lety hospodařit, tak se tady ty pozemky prodávaly za šest, sedm, osm korun na čtvereční metr. Tehdy nám lidé volali, jestli to nechceme koupit,“ vzpomíná. 

Ve velkém kdysi kupoval půdu předseda představenstva Agrodružstva Lhoty pod Libčany Pavel Veselý. Vložil ji do společnosti, které nyní šéfuje. „Loni jsme koupili asi deset hektarů. Předtím to byly desítky a v těch nejlepších letech se to blížilo ke stovce,“ uvedl. 

Koncem loňského roku se hektar zemědělské půdy prodával v průměru zhruba za 240 tisíc. Před čtvrt stoletím to přitom bylo necelých 20 tisíc.

Cena zemědělské půdy
Zdroj: ČT24

Takové nárůsty experti už v budoucnu neočekávají. Ubylo prodejců i zájemců. Za poslední tři čtvrtletí loňského roku cena zemědělských pozemků dokonce mírně klesla.

Cena zemědělské půdy
Zdroj: ČT24

Jaroslav Urban ze společnosti Farmy.cz odhaduje, že klesat bude i poptávka po zemědělské půdě. To souvisí také s tím, že se předpokládá zpomalení hospodářského růstu. „Za posledních pět let, kdy tady prakticky bylo neustále sucho, tak se nám krátí i volné prostředky,“ dodal další důvod farmář Veselý.

Stabilní zájem je zatím jen po té nejkvalitnější půdě. A té je nedostatek. „My v současné době evidujeme v podstatě setrvalý zájem o půdu, na kterou lze čerpat dotace. Ta se nachází po celém území Česka,“ uvedl Jaroslav Novotný z realitní kanceláře RAK. 

Cena zemědělské půdy
Zdroj: ČT24

Dobře se prodává půda v okolí velkých měst. Za pětatřicet, ale třeba i sto korun. Naopak v těch nejméně žádaných lokalitách je cena kolem 16 korun za metr čtvereční.

Zemědělské půdy dlouhodobě ubývá. Každý rok zmizí podle svazu vlastníků zhruba 7,5 tisíce hektarů, tedy přes 20 hektarů denně. Jen z části polí se přitom stávají například lesy nebo městské parky.