Policisté mají šanci na vyšší růst platů, těšit se můžou i na nové vrtulníky

Události ČT: Jak nalákat nové policisty? (zdroj: ČT24)

Policejní sbor potřebuje přitáhnout posily, protože mu scházejí lidé, a to hlavně v Praze, středních Čechách nebo na Ústecku. Jedním z lákadel by mohl být růst platů. Teď se rýsuje i vyšší, než jaký schválila vláda.

Platy v policii mají od příštího roku vzrůst o osm procent, přičemž šest má jít do rizikového příspěvku a dvě procenta do tarifů. Podle lidovců by však platy policistů mohly vzrůst ještě víc, navrhují o 10 procent.

„Pozměňovací návrh, který zvyšuje platy policistů, mám připravený,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Reakce ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není odmítavá. „Kdyby platy stouply o více než osm procent, tak bych se nebránil,“ uvedl.

  • V říjnu vláda schválila zvýšení tabulkových míst u policie o tisíc. Na základní službu má jít 628 lidí, posílí hlídky a ochranu hranic. Pro boj s kyberkriminalitou, terorismem, extremismem nebo finanční kriminalitou pak policisté získají 152 nových služebních míst.
  • Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, což odpovídá přibližně 380 policistům na 100 tisíc obyvatel.

Náklady na vyšší růst platů se odhadují na půl miliardy. Podporu mohou přidat i další strany. „Budu svoje kolegy přemlouvat k tomu, abychom tento návrh podpořili,“ přiblížil člen sněmovního bezpečnostního výboru Martin Kolářík (Piráti).

Další změnou má být proplácení stravného. Policejní prezidium už hledá 150 milionů. Peníze mají umožnit policistům chodit na obědy nebo večeře.

Nové vrtulníky

Jinou věcí jsou pak investice. Policie, ale i hasiči potřebují nové moderní služebny i velkokapacitní vrtulníky. Poslední velké protiteroristické cvičení ukázalo, že současné vrtulníky nemohou přepravit celou policejní jednotku rychlého nasazení na místo zásahu.

Stroj by podle Hamáčka měl sloužit i pro hasičský záchranný sbor, aby na něm mohl být třeba zavěšen speciální vak na hašení požárů. „Vrtulník se určitě budeme snažit pořídit za dobrou cenu,“ doplnil premiér Andrej Babiš (ANO).

Do 14 dnů má vláda rozhodnout o startu výběrového řízení na nákup dvou strojů. Odhad nákladů je kolem dvou miliard korun za jeden.