FBI vyšetřuje Teslu, podezírá ji z klamání investorů nadhodnocením výroby, píše americký list

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje výrobce elektromobilů Tesla. Má podezření, že firma loni nadhodnotila prognózu výroby nové verze sedanu Model 3, čímž oklamala investory. S odkazem na své zdroje to napsal americký list The Wall Street Journal. Tesla uvedla, že s úřady spolupracuje už delší dobu a žádné nové požadavky na poskytnutí informací neobdržela.

Loni v únoru představila firma ambiciózní plán, podle kterého chtěla ve čtvrtém čtvrtletí téhož roku vyrábět pět tisíc sedanů Model 3 za týden. Šéf společnosti Elon Musk loni v červenci uvedl, že je přesvědčen, že v prosinci firma vyrobí dvacet tisíc těchto aut. Společnost jich ale nakonec za celý loňský rok vyrobila celkem 2700, z toho 793 v posledním prosincovém týdnu.

FBI porovnává prohlášení společnosti s její výrobní kapacitou v loňském roce. Zjišťuje přitom, zda firma vydávala nadhodnocené prognózy o produkci vozu, a přitom věděla, že nebude možné tento plán splnit. Agenti FBI si v souvislosti s vyšetřováním předvolali i několik bývalých zaměstnanců Tesly, píše The Wall Street Journal. Úřad ale zatím informace nekomentoval.

Mluvčí Tesly v reakci řekl, že firma o potížích se zvyšováním výroby informovala transparentně. Ministerstvu spravedlnosti také dříve poskytla k této záležitosti více podrobností a tvrdí, že k ničemu nebyla nucena, ale že tyto informace poskytuje dobrovolně.

Tesla vykázala za třetí čtvrtletí tohoto roku čistý zisk 311,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 7,1 miliardy korun, což byl třetí čtvrtletní zisk v patnáctileté historii firmy. Tesla také snížila počet hodin potřebných k montáži Modelu 3 a od července do září smontovala 53 239 těchto vozů, což pouze nepatrně zaostává za kýženým cílem vyrábět pět tisíc aut týdně.