Růst spotřebitelských cen se v září zmírnil. Pomohlo tomu zlevňování dovolených

Spotřebitelské ceny stouply v září na 2,3 procenta, oproti srpnu tak jejich meziroční růst zpomalil o 0,2 procentního bodu. Přispěl k tomu zejména růst cen dovolených, který byl výrazně menší než v srpnu. Informoval o tom Český statistický úřad. Ten také upozornil, že v meziměsíčním srovnání ceny klesly o 0,3 procenta, což byl největší pokles od listopadu 2015.

Zatímco ke zmírnění meziročního cenového růstu přispěly v září nižší ceny dovolených s komplexními službami (vzrostly o 1,9 procenta, zatímco v srpnu o 13,6 procenta), naopak rostly ceny potravin. A to zejména u zeleniny. 

Meziroční změny v cenách v září 2018
Zdroj: ČSÚ

Meziměsíční pokles ovlivnilo zejména snížení cen u rekreace, kultury a dopravy. „Jako každoročně byly v září oproti srpnu nižší hlavně ceny dovolených s komplexními službami díky končící letní sezoně. V souvislosti s nově zavedenými celostátními slevami v autobusové a železniční dopravě se též snížily ceny dopravních služeb,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace v září (zdroj: ČT24)

Ceny pohonných hmot mírně meziměsíčně vzrostly a jsou tak nejvyšší za poslední čtyři roky, upozornil hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. Z meziročního pohledu jsou vyšší o 11,7 procenta.

Odhadl, že inflace by se měla i po zohlednění dopadu slev v dopravě po zbytek roku nadále udržovat nad dvěma procenty a za celý letošní rok tak její průměrná úroveň bude činit 2,2  procenta.

Vzhledem k současným inflačním tlakům taženým trhem práce a nadále relativně slabou korunou je velmi pravděpodobné, že ČNB své sazby ještě jednou letos zvýší, nejpravděpodobněji již na svém listopadovém jednání. Dnešní slabší inflace by na tomto vývoji neměla nic změnit.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

ČNB: Prognóza se naplnila

Zářijová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Důvodem byl podle něj mimo jiné vývoj regulovaných cen související se slevami na jízdné. Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta.

Zavedení slev na jízdné v autobusové a železniční dopravě pro vybrané skupiny obyvatelstva mělo podle Holuba do inflace větší cenový dopad, než očekávala prognóza ČNB. „Naopak meziroční růst cen pohonných hmot byl v září o něco vyšší než očekávaný. Prognóza vývoje primárních dopadů změn nepřímých daní v září se pak naplnila,“ uvedl.

Portfolio manažer Tomáš Pfeiler o vývoji cen (zdroj: ČT24)

Zveřejněná data podle Holuba potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB. „Podle ní jsou celkové fundamentální inflační tlaky silné a krátkodobě ještě dále vzrostou, zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou v tuzemské ekonomice. Zároveň odeznívá protiinflační působení dovozních cen, do nichž se promítá nedávné oslabení kurzu koruny,“ uvedl.

V dalším období se podle Holuba inflační tlaky zmírní v souvislosti s pokračujícím zvyšováním úrokových sazeb, obnoveným posilováním kurzu koruny a pomalejším růstem mezd. „Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora vrátí k dvouprocentnímu cíli ČNB. Během roku 2020 pak setrvá v jeho blízkosti,“ dodal.