Do bankovní rady ČNB jmenuje Zeman Babišova poradce Michla

Členem bankovní rady ČNB jmenuje prezident Miloš Zeman ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Prezident to řekl v televizi Barrandov. S koncem listopadu končí funkční období dvojici viceguvernérů Mojmíru Hamplovi a Vladimíru Tomšíkovi. Druhého kandidáta do rady Zeman zatím neuvedl. Do funkce nové členy jmenuje 21. listopadu.

Zeman uvedl, že Michla jmenuje členem bankovní rady ČNB nezávisle na jeho funkci poradce předsedy vlády. „Já mám velmi rád jeho texty. Řadu z nich jsem studoval, řada z nich se mně líbí a mimo jiné má smysl pro humor, což je vzácnost, a mezi ekonomy dvojnásobná vzácnost,“ uvedl prezident.

Budoucí člen bankovní rady je také externím poradcem pro šéfa ministerstva financí, a to od roku 2014. Rovněž spoluvlastní investiční fond Quant, který byl založen v roce 2016 na algoritmu pracujícím s americkými akciemi a dluhopisy.

Michl vystudoval Fakultu financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze, studoval také na prestižních Whartonově škole při Pensylvánské univerzitě a britské Londýnské ekonomické škole.

V letech 2004 až 2006 byl poradcem místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla, spolupracoval také s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Od roku 2006 do roku 2015 pracoval jako analytik a investiční stratég v Raiffeisenbank a během té doby byl Hospodářskými novinami třikrát vyhlášen analytikem/ekonomem roku.

  • guvernér ČNB: Jiří Rusnok
  • viceguvernér ČNB: Mojmír Hampl
  • viceguvernér ČNB: Vladimír Tomšík
  • člen bankovní rady ČNB: Vojtěch Benda
  • člen bankovní rady ČNB: Oldřich Dědek
  • člen bankovní rady ČNB: Marek Mora
  • člen bankovní rady ČNB: Tomáš Nidetzký

Kdo bude druhým novým členem bankovní rady, není zatím jasné. Zeman teď pouze poznamenal, že jde o jméno, které se už objevilo v médiích. Lidové noviny v týdnu napsaly, že by to mohl být někdo zevnitř centrální banky. Deník zmínil jména šéfa měnové sekce Tomáše Holuba, ředitele sekce finanční stability Jana Fraita a jeho zástupce Libora Holuba.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky. Centrální banka je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.