Slováky láká do Čech především větší šance na dobrou práci, ale i pivo

Více pracovních příležitostí, lepší plat a vyšší životní standard – to jsou tři hlavní důvody, proč zejména mladí Slováci míří do Česka. Doma jim vadí především to, že slovenský trh práce zatěžuje takzvané „rodinkárstvo“, tedy pocit, že bez známosti nemají na zajímavou práci šanci. V zahraničí pak hledají mimo jiné i férovější přístup. Ukazuje to průzkum společnosti Proudly mezi více než sedmi sty Slováky, kteří pracují a žijí v Česku.

Slovenské firmy musí stále častěji čelit nedostatku mladých talentů, upozorňuje Jan Klusoň, CEO a jeden ze zakladatelů firmy Proudly, která přináší  on-line pracovní nabídky zejména studentům, absolventům a mladým profesionálům. Slováci totiž v nemalé míře odchází studovat do zahraničí, z toho nejčastěji právě do Česka. A velmi často platí, že už v zemi zůstávají.

Jak to vidí Slováci a Slovenky v ČR?
Zdroj: Proudly

Průzkum také ukázal, že většina respondentů začala uvažovat o odjezdu už během školy – někteří už na střední nebo ještě dříve, jiní na vysoké. A důvod? Pro čtyřicet procent z nich je české vzdělání kvalitnější.

S každým rokem stráveným v Česku přitom také klesá ochota Slováků vrátit se domů. Zhruba polovina si to ale dokáže představit, především pak na své stáří.

Proč je podle Slováků lepší budovat kariéru v ČR
Zdroj: Proudly

V Česku je menší míra korupce a férovější přístup

V Česku je pak drží především to, že se zde podle více než každého třetího lépe buduje kariéra. Respondenti mají totiž pocit, že na řadu zajímavých pozic se lze na Slovensku dostat jen díky známostem a „tlačence“. Menší korupce ve firmách v ČR a férovější přístup se zmiňuje ve zdůvodněních opravdu často.

V Česku se Slovákům kromě zmíněného množství pracovních možností a dobrých pracovních podmínek líbí také třeba česká kultura a atmosféra, pivo, volnomyšlenkářství, inspirativní prostředí nebo třeba i snazší cestování do zahraničí.

Co Slováci oceňují na životě v ČR?
Zdroj: Proudly

Preference se přitom mění i podle pohlaví a regionu, kde Slováci v Česku žijí. Ženy si více cení multikulturního prostředí (55 % versus 37 % u mužů), muži dobrého českého piva (60 % versus 33 % u žen) a jídla (35 % versus 25 % u žen). Rezidenti v Brně si cení více právě dobrého piva (63 % versus 43 % u rezidentů v Praze). V Praze převládá dobrý pocit z multikulturního prostředí (57 % versus 39 % u rezidentů v Brně).

Slováci postrádají v Česku nejvíce rodinu nebo hory

Osmi z deseti Slováků chybí v ČR nejvíce rodina, ženám častěji než mužům, nebo třeba pořádné hory. Případně slovenská národní jídla a pití.

Co Slovákům v ČR chybí
Zdroj: Proudly

Pokud by se ale vracet přece jen měli, pak je prioritou pro všechny věkové skupiny plat – a s věkem důraz na finanční zajištění roste. Důležitá je také zajímavá pracovní náplň nebo skvělé firemní benefity. V mladším věku také uchazeči slyší daleko lépe na oblíbené značky.

V případě, že se Slováci rozhodnou práci na Slovensku příjmout, od zaměstnavatele očekávají
Zdroj: Proudly