Jabloně doplatily na suché léto. Úroda nakonec bude spíše průměrná

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu měla meziročně vzrůst asi o čtvrtinu na 127 707 tun. Kvůli suchu jsou tak odhady úrody oproti červnové predikci výrazně nižší. Místo bohaté sklizně čeká v případě jablek sadaře spíš průměrný rok. Sklizeň hrušek by pak měla vzrůst o 200 procent na 8158 tun – tady se naopak čeká jedna z nejbohatších sklizní za deset let.

Ještě v polovině roku se sadaři mohli těšit na bohatou úrodu, která vynahradí loňskou podprůměrnou sklizeň. Červnové odhady slibovaly u jablek nárůst sklizně téměř o polovinu na úroveň 150 tisíc tun. Hrušek mělo být dvaapůlkrát tolik – 11 tisíc tun. Nové odhady k začátku září ale optimismus mírní. Jablek bude více o čtvrtinu a hrušek by měl být téměř dvojnásobek.

Vývoj sklizně jablek
Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Zatímco necelých 128 tisíc tun jablek je přesně na úrovni průměru sklizní posledních pěti let, osm tisíc tun hrušek může znamenat jeden z nejlepších výsledků za deset let. Ve prospěch hrušní hraje příznivá věková struktura sadů, kde je převážná část výsadeb na počátku plodnosti a v plné plodnosti.

Vývoj sklizně hrušek
Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Sucho opět zanechalo stopy

Za snížením odhadu letošní úrody jablek stojí podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka mimořádné sucho a teplo, které v minulých měsících postihlo většinu pěstitelských oblastí. „Plody jsou kvůli suchu menší, na ovoci jsou i přímé škody z tepla a slunečního záření. Možná až 60 procent jablek skončí v průmyslovém zpracování, ovoce na poškozených plochách se ani sklízet nebude,“ řekl Ludvík.

Vývoj ceny jablek v roce 2018
Zdroj: ČSÚ

Od letošní úrody se přitom čeká dopad na cenovky v obchodech. Jablka totiž v polovině roku zdražila na nejvyšší úroveň v historii kvůli mrazům, které loni významně poškodily plody. Kilogram jablek se podle dat Českého statistického úřadu prodával v průměru až za 43,30 koruny. Meziročně se cena tohoto ovoce zvedla o několik desítek procent.

Sklizeň jablek je nyní v plném proudu a potrvá přibližně do konce října. Definitivní údaje o sklizni všech druhů ovoce budou k dispozici příští rok v lednu.