Kellnerovu Home Creditu se v pololetí propadl zisk. Firma navyšovala rezervy

Skupina Home Credit vykázala v prvním pololetí zisk 40 milionů eur (asi miliardu korun), přitom loni dosáhla za stejné období zisku 133 milionů eur (3,4 miliardy korun). Podle firmy by byl zisk vyšší, nebýt navýšení rezervy zaměřené na půjčky po splatnosti. Firma je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

Na výši zisku Home Creditu se projevily nové účetní standardy uplatňované od počátku roku. Skupina podstatně navýšila rezervy na pokrytí úvěrů po splatnosti. Bez toho by čistý zisk byl o 31 milionů eur vyšší. Podle společnosti budou z tohoto kroku profitovat v příštích obdobích.

V prvním pololetí vydala společnost nové půjčky spotřebitelům za deset miliard eur (257 miliard korun), o čtyři procenta více než ve stejném období před rokem. Při vyjádření v národních měnách získali klienti v Rusku o téměř 24 procent více peněz než před rokem, v Kazachstánu o 64 procent a ve Vietnamu o 24 procent. V Číně naopak skupina podle svého vyjádření cíleně přibrzdila růst.

Na rychle rostoucích trzích v Indii, Indonésii a na Filipínách Home Credit pokračoval v rozšiřování svého zastoupení a zvyšoval svůj tržní podíl. V Indii vystoupal počet obsloužených klientů na sedm milionů, na Filipínách na tři miliony a v Indonésii má přístup k půjčkám Home Creditu 90 procent obyvatel měst.

Změny ve vedení Home Creditu

V červnu 2018 se rozdělily role předsedy představenstva a generálního ředitele skupiny. Jiří Šmejc jako menšinový akcionář skupiny se posunul do pozice výkonného předsedy představenstva, zatímco pozici generálního ředitele skupiny obsadil Ondřej Frydrych, který předtím působil jako generální ředitel Home Creditu v Číně.

„Mám radost z úspěšného, silného růstu našich mladých firem v Asii i ze stále širšího uplatnění digitálních technologií,“ uvedl výkonný předseda představenstva společnosti Jiří Šmejc.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.