Jak přežít vedro v bytě. Pomáhá klimatizace a předokenní žaluzie, ty vnitřní teplo nezadrží

Tropické vedro proniká i do obydlí (zdroj: ČT24)

Přelom července a srpna přinesl takzvané supertropické dny, kdy teplota přesáhla 35 stupňů Celsia. A podle předpovědi nás ještě jedna vlna takových veder čeká. Nepříjemné horko tak bude znovu čekat na lidi nejen venku, ale i v jejich domovech.

Snazší to ve vedrech mívají obyvatelé chalup a rodinných domů, jejichž zdi lépe izolují. Záleží ale pochopitelně i na velikosti a orientaci oken a případném stínění. Někteří inspektoři nemovitostí tvrdí, že ne vždy bývají u staveb splněny tepelně technické normy – to se často týká podkroví.

Například Jan Kubát bydlí v paneláku – v posledním patře pod střechou. Během uplynulého týdne teplota v jeho bytě neklesla ani v noci pod 30 stupňů. „Snažil jsem se alespoň ohledně spaní, aby se noci daly přečkat. Takže jsem zahodil peřinu, vytáhl jsem pouze deku a spím pod otevřeným oknem,“ vysvětluje.

Všechna okna jeho bytu jsou navíc orientovaná na jih a jihozápad. Právě v takových bytech bývá v létě největší horko.

S teplem se lidé potýkají i v půdních vestavbách. „V půdní vestavbě ta střecha okolo je z lehkých konstrukcí a tepelná stabilita, ať už v letním nebo zimním období, tam velice často není splněna,“ vysvětluje předseda Asociace inspektorů nemovitostí Radim Mařík.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čím větší akumulační schopnost konstrukce, tím nižší je teplota vzduchu v interiéru. Platí, že zvláště konstrukce dřevostaveb mají malou akumulaci tepla, proto jsou mnohem náchylnější na přehřívání a splnit normy bývá pak těžší.

V bazénu nebo ve stínu na chatě

Teploměr na chatě nedaleko Nymburku ukazuje 40 stupňů. Jen o něco méně je uvnitř. Dřevěné stěny před teplem opravdu příliš nechrání. Přesto je Oldřichu Rosenkrancovi tady příjemněji, než ve městě. Vysoké teploty se snaží přečkat v bazénu nebo ve stínu.

„Když jsme to stavěli, už jsme přemýšleli o tom, že za tím necháme strom, aby to mělo přirozené stínění. Když pak začnou vedra, tak aby ta chatka měla takové mikroklima,“ vysvětluje pan Rosenkranc.

Nejvíce pomáhá vůbec nepustit slunce dovnitř

Ohřívání vzduchu uvnitř se snaží bránit i pomocí okenic. Jednoduše nepustit slunce a teplo skrz okna. Právě to pomáhá udržet vnitřní teplotu na nižších hodnotách. „Předokenní žaluzie nebo jiné zastínění, vhodná pergola, která nějakým způsobem zakrývá, nebo chrání okna před sluncem,“ vysvětluje možné způsoby, jak se stoupající teplotě bránit, inspektor nemovitostí Mařík.

Zato vnitřní žaluzie průniku tepla podle odborníků vůbec nezabrání. Chrání jen před světlem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jan Hořák bydlí v dvoupatrovém rodinném domě a předokenní žaluzie instalované v oknech v přízemí má. Zatímco dole v kuchyni a obýváku se tak celý den drží teplota kolem 25, nahoře v ložnicích je zhruba o deset stupňů víc. Rodina proto zvažuje pořízení klimatizace.

„To už řešíme asi dva roky, jestli to má cenu, nemá cenu. Teď, jak jsou ta léta opravdu horká, tak jsme se o tom hodně bavili, že bychom to využili,“ vysvětluje.

Klimatizace
Zdroj: ČT24

Zájem Čechů o zařízení na ochlazování vzduchu v posledních letech neustále roste. Například klimatizací se loni dovezlo za víc než deset a půl miliardy korun.