Ztráta USA ze zahraničního obchodu vzrostla. Od trhu práce se čekalo více

Schodek zahraničního obchodu USA zaznamenal v červnu nejvyšší růst za více než rok a půl. Předchozí růst vývozu sójových bobů totiž zeslábl a dražší ropa zvýšila hodnotu dovozu. Rozporuplně pak působila čísla o červencové americké nezaměstnanosti.

Schodek činil 46,3 miliardy dolarů (1,03 bilionu korun) a proti předchozímu měsíci se zvýšil o 7,3 procenta, což byl nejvyšší procentní růst od listopadu 2016. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obchodu.

Obchodní schodek se snižoval v dubnu a květnu, neboť zemědělci prudce zvýšili vývoz sóji do Číny před plánovaným zavedením cel. Za první pololetí se pak obchodní deficit zvýšil o 7,2 procenta na 291,2 miliardy USD.

Politicky citlivý schodek obchodu s Čínou v červnu vzrostl o 0,9 procenta na 33,5 miliardy USD. Zvýšil se i deficit obchodu s Mexikem a Kanadou – s Mexikem o 10,5 procenta a s Kanadou o 34,7 procenta.

Obchod se službami, jako je bankovnictví a vzdělání, vykázal v červnu přebytek 22,5 miliardy USD. Obchod se zbožím však skončil v deficitu 68,8 miliardy USD.

Obchodní válka s Čínou

Americký prezident Donald Trump v rámci své předvolební kampaně slíbil snížit schodek zahraničního obchodu, který je podle něj způsobený špatnými obchodními dohodami a tím, že američtí obchodní partneři, jako je Čína a Mexiko, Spojené státy zneužívají.

V letošním roce již Trump zavedl cla na dovoz oceli a hliníku a na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 34 miliard USD. Čína na tento krok reagovala stejně. Trump rovněž pohrozil Číně dalšími cly a zavedením cel na dovoz osobních a nákladních aut a automobilových součástek. Snaží se také znovu vyjednat Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) s Kanadou a Mexikem. Jeho kroky však zatím nedokázaly schodek snížit. 

Tvorba nových míst zaostala

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci klesla na 3,9 procenta z červnových čtyř procent, tvorba pracovních míst však zaostala za očekáváním. Vyplývá to z pátečních údajů amerického ministerstva práce.

Americká ekonomika v červenci podle ministerstva vytvořila zhruba 157 tisíc nových pracovních míst. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že vznikne 190 tisíc nových míst.

  • Míra nezaměstnanosti byla v červenci (3,9 %) v těsné blízkosti 18letého minima 3,8 procenta, na které sestoupila v květnu.

Páteční údaje rovněž ukázaly, že americká ekonomika v květnu a červnu vytvořila o 59 tisíc pracovních míst více, než se dříve předpokládalo. Za červencovým zpomalením tvorby pracovních míst podle analytiků stál patrně nedostatek kvalifikovaných pracovníků.