Česká měna obíhá hranici 26 korun za euro. Navzdory kroku ČNB se stále drží slabší pozice

Česká koruna se dál drží kolem hranice 26 korun za jedno euro (zdroj: ČT24)

Česká koruna se dál drží kolem hranice 26 korun za jedno euro, kterou překročila koncem minulého týdne, a to i přesto, že centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu. V dobách dovolených oslabování koruny znamená vyšší útratu pro české turisty.

Česká koruna se dál drží kolem hranice 26 korun za jedno euro. Tu překročila koncem minulého týdne, a to i přesto, že centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu. Tento krok by měl totiž naopak korunu posílit. V dobách letních dovolených oslabování koruny znamená vyšší útratu pro české turisty.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za rok
Zdroj: ČT24

„Koruna se nechová tak, jak by podle teorie měla. Důvodem je to, že investoři jsou velmi nervózní ohledně vývoje ve světě. Oslabují všechny středoevropské měny a je to dáno tím, že investoři opouštějí náš region,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Nervozita se promítá i v dalších zemích regionu

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka je však tuzemská měna ve srovnání se svými protějšky mnohem úspěšnější. „Zatímco polský zlotý dnes oslabil na nejnižší hodnotu za poslední rok a půl, maďarský forint je dokonce vůči euru nejslabší v historii. To česká koruna atakuje 'pouze' devítiměsíční minima,“ podotkl.

„Regionálním měnám nesvědčí turbulence na německé politické scéně, kde se kancléřka Angela Merkelová dostává do stále těžší pozice. Obecně pak měnám rozvíjejících se trhů neprospívá eskalace obchodních válek ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ přiblížil Vejmělek.

„Dokud se politická situace neuklidní, tyto měny nebudou mít šanci na posílení,“ dodal analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Podle prognózy centrální banky by se koruna měla v tuto chvíli pohybovat nad 25 korunami za euro. Pokud česká měna neposílí, je ve hře další zvyšování úrokových sazeb. „Pokud by se ukázalo, že koruna zůstane do srpna na slabých hodnotách, tak v tu chvíli předpokládám, že Česká národní banka bude opět zvyšovat úrokové sazby,“ míní Pikora.

To by mohlo posílit korunu, zároveň by to ale znamenalo třeba další zdražování hypoték. Od základní úrokové sazby se totiž odvíjí, za kolik banky půjčují svým klientům.