Penta se s lékárnami Dr.Max vrhá na obří čínský trh. Začne na jihu, uspět chce do pěti let

Investiční skupina Penta Investments vstoupí se svou lékárenskou sítí Dr.Max na čínský trh. Jedná s potenciálními společnostmi o jejich koupi. Na tiskové konferenci to uvedl spolumajitel Penty Marek Dospiva. Chceme jít formou organického růstu i formou akvizic od malých společností po velké řetězce, dodal.

„Chceme jít formou organického růstu i formou akvizic od malých společností po velké řetězce,“ řekl Dospiva. Investiční skupina se chce zaměřit na jižní provincie, zejména Šanghaj. 

Podle dalšího ze spolumajitelů Jaroslava Haščáka je Čína druhý největší trh s léčivy s obratem 140 miliard dolarů (zhruba 2,8 bilionu korun) a 400 tisíci lékáren. „Je to ale běh na dlouhou trať, chceme tam mít nějaké první viditelné úspěchy za pět let,“ doplnil Haščák.

Dr.Max je největší lékárenskou sítí v Česku. Loni jí v Česku stouply tržby za prodej zboží a služeb meziročně o 8,1 procenta na 16,1 miliardy korun. Dr.Max loni vstoupil do Rumunska, Srbska a Itálie. Rozhodnutí o akvizici rumunské A&D Pharmy je největší jednorázovou investicí v dějinách Penty.

Penta chce ztrojnásobit počet svých nemocnic a rozšířit je do dalších regionů

Penta také plánuje v horizontu pěti až sedmi let zvýšit počet provozovaných nebo vlastněných nemocnic. Prostřednictvím své společnosti Penta Hospitals provozuje v současnosti 32 nemocnic a 40 poliklinik na Slovensku, v Polsku a České republice. Celkově do nich investovala za posledních pěti let 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Byznys, který je v současnosti ztrátový, generuje tržby okolo 350 milionů eur (8,8 miliardy Kč).

„Náš záměr je v horizontu pěti až sedmi let to číslo zvýšit na okolo 100 nemocnic. Nevyhneme se přitom tomu, že půjdeme ještě do jiného regionu. Nechceme to dělat hned, protože ještě nejsme personálně připraveni,“ uvedl Haščák s tím, že Penta bude nakupovat další nemocnice v Polsku a v Česku. Na Slovensku, kde má 17 nemocnic, již dál růst nechce.

V Česku, kde skupina nyní provozuje pět nemocnic, se letos uchází o další tři – Lužickou nemocnici v Rumburku, Litoměřickou nemocnici a Podřipskou nemocnici v Roudnici nad Labem.

Skupině roste zisk – díky Fortuně, lékárnám i developerským aktivitám

Skupina Penta Investments loni zvýšila svůj provozní zisk o 19 procent na rekordních 10,1 miliardy Kč. Tržby stouply o 21 procent na 178 miliard korun. Konsolidovaný čistý zisk činil 6,2 miliardy Kč, byl tak druhý nejvyšší v historii po roce 2016.

Zisk generovala zejména sázková společnost Fortuna, dále právě také lékárenská síť Dr.Max, Prima banka a Privatbanka. Za pozitivními výsledky stojí také developerské aktivity Penty Real Estate.

Penta působí ve více než deseti evropských zemích

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle zdravotnictví působí ve finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a mediálním odvětví. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 41 tisíc lidí. Penta působí ve více než deseti evropských zemích a má zastoupení v Praze, Bratislavě a Varšavě.