Adrenalinová turistika pro otrlé: Somálsko usiluje o návštěvníky plážemi či rybářskou romantikou

Horizont ČT24: Somálsko láká turisty (zdroj: ČT24)

Asi jen málokterý stát nabízí z pohledu turisty taková rizika jako Somálsko. Minulost: občanská válka, hladomor, vlna tsunami. Současnost: válka s piráty, boje vládních sil s islámskými milicemi, bombové útoky, vysoká pravděpodobnost únosů. Vláda však potřebuje nastartovat živořící ekonomiku, a tak vsadila právě na cestovní ruch. Vždyť v naší zemi je tolik krásných míst, vzkazují somálské úřady.

Tři tisíce kilometrů dlouhé pobřeží, pláže s jemným pískem, azurové moře, rybářské přístavy, horské hřebeny i savany, Somálsko by prý mohlo být rájem pro turisty. Na přírodní krásy nebo na safari je teď lákají i somálské úřady.

„Somálsko má nejdelší pobřeží v Africe u Indického oceánu. V Baidoa máme vodopády, v Bossaso horké prameny, máme jeskyně i bílý písek,“ vypočítával pro agenturu Reuters poradce ministerstva pro kulturu a turistiku Jasir Baffo. 

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zcela se vyhnout cestám do Somálska.

Mogadišo bývalo v koloniální době oblíbené letovisko, ceněné i pro svou architekturu. Od získání nezávislosti na Itálii a Británii v roce 1960 se v Somálsku střídaly diktátorské režimy a občanské války. Země je roztříštěná, některé oblasti i část pobřeží ovládají islamisté ze skupiny Al-Šabáb, na svědomí mají stovky útoků, za nimiž zůstávají mrtví a zranění. 

Teprve když se vojákům s podporou mezinárodních sil „podařilo“ ozbrojence z měst vytlačit, začali pomalu přijíždět i turisté.

„Jezdí sem hodně lidí z Evropské unie, ze Spojených států i z Asie,“ řekl pro Reuters Noor Hassan z cestovní kanceláře Sahan hotspot travellers.

Do jedné z nejchudších zemí světa cestovali v posledních desetiletích jen diplomaté a humanitární pracovníci. Chybí hotely a především infrastruktura, poničené jsou přístavy i letiště. Investoři se zatím nehrnou, vždyť bezpečnost v Somálsku je ještě příliš křehká. Trvalou hrozbu představují i piráti, kteří přepadávají zahraniční lodě a za rukojmí požadují milionové výkupné.

„Pracujeme na tom, aby místní lidé pochopili hodnotu turistického průmyslu. Postupně bychom ho chtěli dostat na národní úroveň,“ uvedl poradce Baffo. 

Somálsko se mezitím stalo členem Světové turistické organizace při OSN. Slibuje si od toho šanci prorazit na globální trh.