První trvalou výjimku z Trumpových cel na dovoz oceli získala Jižní Korea

Spojené státy souhlasily s vynětím Jižní Koreje z nového cla na dovoz oceli, stanovily však pro jihokorejskou ocel dovozní kvótu ve výši 70 procent průměrného importu v uplynulých třech letech. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo obchodu. Evropská komise zase začala šetřit, jestli americká cla nezpůsobí příliv oceli do Evropské unie, což by mohlo vyústit ve vlastní opatření na ochranu evropského ocelářského průmyslu. Čína rovnou vyzvala členy Světové obchodní organizace, aby se spojili v boji proti clům USA.

Jižní Korea se tak stala prvním spojencem USA, který si zajistil trvalou výjimku z cla na dovoz oceli, píše agentura Reuters. 

Jižní Korea, která je třetím největším exportérem oceli do USA, výměnou za získání trvalé výjimky více otevře domácí trh americkým výrobcům automobilů. Ohlášené kroky jsou součástí revize dohody USA a Jižní Koreje o volném obchodu označované jako KORUS.

Dohodu KORUS v minulosti ostře kritizoval americký prezident Donald Trump. Ten v dubnu 2017 uvedl, že Spojené státy se buď dohodnou na změně dohody, nebo ji zruší. 

Nové clo na dovoz oceli do USA ve výši 25 procent začalo platit v pátek. Současně vstoupilo v platnost také desetiprocentní clo na dovoz hliníku. Cílem nových cel je zejména omezení importu z Číny, upozornila agentura Reuters. Spojené státy zároveň tlačí Čínu k tomu, aby více otevřela svoji ekonomiku. Požadují například snížení cel na dovoz amerických automobilů nebo třeba poskytnutí lepšího přístupu americkým firmám na čínský trh.

Čína ovšem nyní vyzvala členy Světové obchodní organizace (WTO), aby se spojili s cílem zabránit Spojeným státům ve „zničení“ WTO. Plán amerického prezidenta podle obchodního zákona USA z roku 1974 porušuje pravidla WTO, řekl delegátům WTO zástupce Pekingu Čang Siang-čchen.

„USA stanovují velmi špatný precedens tím, že bezprostředně porušují svůj závazek vůči světu. Členové WTO by měli společně zabránit vzkříšení vyšetřování podle paragrafu 301 a zavřít tuto bestii zpět do klece podle pravidel WTO,“ prohlásil Čang. Podle něj je jednostranné vyšetřování podle tohoto paragrafu zásadně v rozporu s pravidly WTO. Čang dodal, že Washington se v předchozím rozhodnutí WTO zavázal, že nebude zavádět taková cla, pokud nedostane povolení tak učinit v rámci sporu u WTO.

Výjimku chce i EU. Komise zkoumá, jestli americká cla nezvýší dovoz do Evropy

O trvalé vynětí z cla na dovoz oceli nyní usiluje rovněž Evropská unie. Ta minulý týden od USA získala stejně jako Jižní Korea a několik dalších zemí dočasnou výjimku, která platí do 1. května.

Evropská komise teď zároveň začala zkoumat, zda americká cla nepovedou k tomu, že vzroste dovoz oceli do Evropské unie, protože se zahraniční výrobci budou snažit přesměrovat svůj export. Šetření by mohlo trvat až devět měsíců a může skončit tím, že EU uvalí vlastní cla či kvóty na dovoz oceli, píše agentura Reuters.

Ekonom Zahradník o amerických clech na ocel (zdroj: ČT24)

Takovýto krok by se podle agentury Reuters vztahoval na všechny země. Zasáhl by především přední vývozce oceli, jako jsou Čína, Indie, Rusko, Jižní Korea a Turecko. Spojené státy se na dovozu oceli do EU podílejí méně než jedním procentem. Čína po zprávě o šetření Evropské komise uvedla, že je připravena posílit spolupráci s EU ve snaze o řešení situace na trhu po zavedení amerických cel. Dodala, že nová ochranářská opatření by situaci pouze zhoršila.