Ceny energií by v letošním roce měly růst jen mírně, odhadují experti

Události: Vývoj cen energií (zdroj: ČT24)

Dodávky tepla z tepláren stouply v loňském roce oproti předloňsku o jedno až dvě procenta, uvedlo Teplárenské sdružení ČR. Stálo za tím chladnější počasí. Výrazného nárůstu nákladů za teplo se podle sdružení ale domácnosti obávat nemusí.

 „Loňský chladný leden byl hned eliminován podprůměrným únorem a mimořádně teplým březnem. Nedošlo ani k významnému zvýšení ceny tepla, takže by domácnosti nemělo při vyúčtování loňského roku čekat žádné nepříjemné překvapení,“ uvedl ředitel sdružení Martin Hájek.

V lednu se ceny tepla a teplé vody v meziročním srovnání dokonce snížily o 1,7 procenta, vyplynulo z údajů Českého statistického úřadu. 

Podle sdružení byl v topném období, tj. od ledna do května a od září do prosince, rok 2017 přibližně o 2,5 procenta chladnější než rok 2016. V porovnání s dlouhodobým průměrem z let 1981 až 2010 byl však loňský rok v topné sezoně o necelá čtyři procenta teplejší.

„Poslední zima chladnější než dlouhodobý průměr byla u nás v roce 2010,“ uvedl v této souvislosti mluvčí sdružení Pavel Kaufmann. Aktuální zima 2017/18 je podle něj zatím mírně teplejší než průměr posledních deseti let.

Zdroje energie pro vytápění
Zdroj: ČT24

Ceny elektřiny a plynu, které se na cenách tepla podílejí největší měrou, určuje obchodování na zahraničních burzách. Podle odhadů by měly v příštích letech zdražovat jen mírně. „Přestože ceny na burzách trochu narostly, zejména elektřiny, tak obchodníci zatím nečekají nějaký výrazný nárůst,“ soudí výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Loni v listopadu Energetický regulační úřad oznámil, že pro domácnosti zvýšil u elektřiny pro letošní rok část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta, tedy řádově o inflaci. U plynu tehdy uvedl, že letos očekává rok stagnaci konečných cen nebo jejich mírný růst v rozmezí přibližně dvou až tří procent. Podle dřívějších odhadů analytiků vzrostou letos domácnostem náklady na energie v řádu stokorun za rok. 

Letos v lednu stouply ceny elektřiny v meziročním srovnání o 2,8 procenta, v prosinci pak o 0,3 procenta, vyplynulo z údajů Českého statistického úřadu.  

Ceny tepla v příkladech
Zdroj: ČT24