Mimořádně úspěšný, hodnotí majetkový úřad loňský rok. Příjmy zvýšil o polovinu

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v minulém roce dosáhly 1,747 miliardy korun. To je druhá nejvyšší částka v jeho patnáctileté historii a o 51 procent víc než v roce 2016. Nejvíc správce státního majetku vydělal prodejem nemovitostí. Příjmy přitom zvýšil především prodej bývalého sídla Tuzexu v Praze za 355 milionů. Loni se ovšem mírně zvýšily i výdaje, které dosáhly 1,471 miliardy.

Na prodeji budov a bytů vydělal správce státního majetku 811 milionů korun. Příjmy z prodeje pozemků přesáhly 404 milionů a příjmy z jejich pronájmů více než 127 milionů. Celkem úřad vydělal přes 1,263 miliardy prodejem majetku a asi 188 milionů jeho pronájmem. Další peníze plynou například z úspor lidí, kteří zemřeli bez dědiců nebo ze zabavených financí z trestné činnosti.

„Rok 2017 byl v příjmech mimořádně úspěšný, celoroční příjmy z roku 2016 jsme překročili již v srpnu loňského roku,“ uvedla generální ředitelka Kateřina Arajmu.

Na historicky druhé nejvyšší příjmy dosáhl majetkový úřad především díky jediné prodané nemovitosti. Hned na začátku roku 2017 totiž úřad vyhlásil výběrové řízení a následnou aukci areálu v centru Prahy v ulici U Půjčovny. Budovu, kterou v minulosti využíval Úřad průmyslového vlastnictví nebo Tuzex, získala firma I.J.O. Prague Investments. Společnost švýcarského majitele za ni zaplatila 355,1 milionu korun, asi pětinu celoročních příjmů úřadu.

Teprve podruhé se podařilo převýšit výdaje

Výdaje úřadu oproti roku 2016 stouply o čtyři procenta na 1,471 miliardy. Teprve podruhé v historii ale příjmy majetkového úřadu převýšily výdaje. „Přestože plníme celou řadu dalších důležitých agend, které žádné příjmy primárně negenerují, i tak naše příjmy převýšily výdaje. Jedná se například o čištění katastru nemovitostí od bezprizorního majetku nebo hájení desítek miliard korun v majetkových soudních sporech,“ přiblížila Kateřina Arajmu. Úřad také investuje do oprav a provozu budov, které používají jiné státní instituce.

Víc než loni vydělal majetkový úřad pouze v roce 2015. Příjmy úřadu před třemi lety přesáhly 1,9 miliardy korun. Tehdy k rekordním číslům významně přispěl prodej areálu bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze, který se podařilo vydražit za 790 milionů. 

  • Úřad získává zejména nepotřebný majetek ostatních státních institucí. Ve správě úřadu ale končí i majetek po zemřelých bez dědiců (z takzvaného odúmrti). Má také na starosti například i majetek, který propadl z trestné činnosti.