Stavební spořitelny uzavřely loni méně nových smluv, zato půjčily více miliard na bydlení

Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření poklesl zhruba o desetinu. Spořitelny jich tak loni uzavřely zhruba 426 500. Růst naopak stavební spořitelny zaznamenaly u úvěrů, kterých poskytly za 59,6 miliardy korun, což je meziročně o 18 procent více. Vyplývá to z údajů pěti tuzemských spořitelen.

„Skoro 60 miliard korun poskytnutých na lepší bydlení je výsledkem, který předčil i naši prognózu. V letošním roce nebude lehké ještě přidat, byť podmínky pro další úvěry od stavebních spořitelen jsou stále velmi dobré a úvěrům by se tak mělo dařit,“ řekl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Stavební spoření v roce 2017
Zdroj: ČTK/Stavební spořitelny

V případě smluv podle něj v posledním čtvrtletí loňského roku nastalo výrazné zlepšení. „Proto se dá počet uzavřených smluv v roce 2018 očekávat opět kolem půl milionu kusů, zvláště když meziročně vzrostla průměrná cílová částka na jednu smlouvu,“ uvedl.

  • ČMSS: 22,2 miliardy korun (meziročně: –5 %)
  • Modrá pyramida: 14,6 miliardy korun (meziročně: +55 %)
  • Raiffeisen: 10,9 miliard korun (meziročně: +41 %)
  • SSČS: 9,7 miliard korun (meziročně: +28 %)
  • Wüstenrot: 2,1 miliard korun (meziročně: –12 %)

Průměrná cílová částka u nově uzavřených smluv loni stoupla o tři procenta na zhruba 373 500 korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

O rok dřív rostly úvěry i počty smluv

Předloni podle srovnatelných dat poskytly stavební spořitelny úvěry za 50,6 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o tři procenta. Předloni meziročně stoupl i zájem o uzavírání smluv o stavebním spoření, a to o tři procenta na 474 tisíc smluv.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.