Závodiště v pražské Chuchli ovládne miliardář Vítek. Dostihy chce zachovat

Miliardář Radovan Vítek získal kontrolu nad dostihy v pražské Velké Chuchli. Vítkova rodina získala podíl 93,6 procenta ve společnosti Turf Holding, která přes další firmy pořádá dostihy a vlastní budovy a část pozemků závodiště.

Oznámil to v úterý v tiskové zprávě mluvčí Vítkovy realitní skupiny CPI Property Group Jan Burian. Podle něj chce Vítek dostihy zachovat, nově se zaměří i na parkur.

Dostihové závodiště v Chuchli
Zdroj: ČT24

Akcionáři Turfu byli převážně majitelé nebo chovatelé anglického plnokrevníka. Ani jedna ze stran nezveřejnila, za kolik Vítkova rodina většinový podíl v holdingu získala. Podle časopisu Forbes se na trhu hovoří o částce kolem 170 milionů korun.

Dostihové závodiště Velká Chuchle (nyní Conseq park) bylo založeno v roce 1906 (první dostih se zde jel v pátek 28. září 1906). V současnosti se zde pořádají cvalové i klusácké dostihy. Kromě zázemí pro koně, majitele a sportovce nabízí i zastřešenou železobetonovou tribunu pro 4000 diváků a celkový divácký prostor pro 10 tisíc lidí.

Nejvýznamnějším dostihovým dnem v Chuchli je České derby, které se koná každoročně třetí červnovou neděli. Dostihy se na závodišit běhají téměř každou neděli od dubna do října, jedná se o zhruba 20 dostihových dnů se 160 dostihy. V zimě zde v posledních letech bývá venkovní lyžařská dráha pro běžkaře. Konají se zde i další sportovní a kulturní akce.

  • Vítek, narozený 22. ledna 1971, pochází z Nového Města na Moravě. Své první miliony získal během kuponové privatizace na Slovensku a poté se od poloviny 90. let zaměřil na investice do českých realit. 
  • V roce 1997 provedl nepřátelské převzetí družstva Včela, díky kterému tehdejší CPI získala řadu lukrativních nemovitostí. Členové družstva se pak s Vítkem dlouho a neúspěšně soudili.
  • Vlastníkem CPI se stal Vítek teprve v lednu 2011, předtím byla oficiální majitelkou firmy jeho matka Milada Mladá. Proč tomu tak bylo, není zcela jasné. Média jako důvod nejčastěji zmiňovala Vítkův rozvod s manželkou Evou, jejíž nároky vystoupaly na několik miliard korun. Vítek u soudu v roce 2008 tvrdil, že je prakticky nemajetný a coby advokátní koncipient si vydělává jen 17 tisíc korun měsíčně. Podle tisku se ale později smířili a dohodli na vyrovnání v řádu desítek milionů korun.
  • Do povědomí veřejnosti se Vítek dostal také díky svým aktivitám kolem Sazky. Na přelomu let 2010 a 2011 skoupil pohledávky bank vůči této zadlužené loterijní firmě, na kterou pak v březnu 2011 podal insolvenční návrh. Následně pohledávky prodal skupině PPF, která se spolu s investiční skupinou KKCG stala spolumajitelem Sazky. V říjnu 2012 prodala PPF svůj podíl v loterijní firmě skupině KKCG.
  • CPI PG patří k největším realitním investorům v ČR, je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, Olympia v Mladé Boleslavi, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni získala například nákupní centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích.
  • Skupina je také druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice po firmě RPG Byty, patří jí bytové domy na severní Moravě, v severních a středních Čechách a v Praze. Celkem společnost CPI Byty disponuje zhruba 12 500 byty, například v Třinci, Českém Těšíně, Ústí nad Labem, v Litvínově nebo v České Lípě.
  • Loni pak CPI Property Group převzala hotelového operátora CPI Hotels, který pro skupinu provozuje hotely v jejím vlastnictví. CPI Hotels přitom provozuje ubytovací zařízení i v nemovitostech, které nepatří mateřské skupině, má například tuzemská práva na americké franšízy Clarion. Podle svého webu CPI Hotels provozuje v ČR například i pražský Buddha-Bar Hotel, Mamaison Hotels & Residences či Fortuna Hotels.
  • Kromě Česka skupina působí také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku či Německu. Loni CPI PG ovládla i sedm luxusních hotelů na chorvatském ostrově Hvar.
  • Čistý zisk skupiny činil v roce 2015 89 milionů eur (2,4 miliardy korun). Majoritním akcionářem CPI Property Group je Radovan Vítek, který ve společnosti drží zhruba 95procentní podíl.
  • Zdroj: ČTK