Během druhého adventního víkendu měli obchodníci žně: Tržby rostly o desítky procent

Vánoční horečka stoupá, peníze tečou proudem (zdroj: ČT24)

Do Vánoc už zbývají jen necelé dva týdny, nákupní horečka proto vrcholí. Během druhého adventního víkendu zaznamenali obchodníci tržby vyšší o několik desítek procent. Ekonomové letos díky dobré ekonomické situaci očekávají rekordní tržby. Podle průzkumu GFK plánuje skoro třetina Čechů utratit za letošní vánoční dárky 5–10 tisíc korun.

Například prodejce elektrotechniky Alza.cz zaznamenal o druhém adventním víkendu růst tržeb ve srovnání s tím minulým zhruba o třetinu, meziročně pak ke druhému adventnímu víkendu o pětinu. Prodávají se například televize či mobilní telefony.

V síti Euronics se objem tržeb o víkendu zvedl oproti loňsku o 60 procent. Dokonce ještě vyšší meziroční růst zaznamenal prodejce Kasa.cz. Mluvčí Datartu Iva Pavlousková pak doplňuje, že se v obchodech zvýšil počet zákazníků oproti minulému týdnu zhruba na dvojnásobek.

Obchodníci přitom už při prvním adventním víkendu zaznamenali oproti běžné sobotě a neděli prodeje vyšší o desítky procent a zákazníků přišlo o třetinu více. 

Vyšší tržby ale očekávají tento rok nejen kamenné obchody, ale i ty internetové. Podle odhadů tam Češi nakoupí zboží za skoro 40 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem tak útraty v eshopech stoupnou o víc než 20 procent. A to se odrazí i na celkových tržbách. Ty internetovým obchodníkům můžou letos stoupnout až o sedmnáct procent a výrazně prolomit hranici sto miliard korun.

O vánocích lákají knihy i hudební nástroje

V obchodech specializovaných na kulturu rostly tržby už během října o víc než osm procent. A lidé nakupují mnohem více i knihy. Rostoucí zájem zákazníků zaznamenal i prodejce Kytary.cz. Ten začínal jako malý obchůdek v jedné místnosti, letos má ovšem ambice na půlmiliardové tržby.  „Hitem letošních vánoc je ukulele, neboli havajská kytara,“ vysvětluje jednatel firmy Kytary.cz Jan Pils. 

Zákazníci si podle něho dokážou dopřát už i lepší a dražší nástroje, i když se třeba nejedná o profesionální hudebníky. Tržby tak nyní mají čtyřikrát vyšší než ve zbytku roku. Zájem o jejich zboží se před Vánoci zvyšuje postupně právě už od října.  

  • Češi za Vánoce utratí v průměru 5000 korun (180 eur), tedy čtvrtinu svého měsíčního příjmu. Štědřejší jsou z pohledu podílu útraty k platu pouze Rumuni, kteří za dárky vydají až třetinu příjmu. Nejvyšší částku, 440 eur, za dárky pro své blízké utratí sice Britové, jde ale jen o 17 procent jejich průměrného měsíčního příjmu. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING Bank.

Podobný předvánoční nápor teď zažívají také knihkupci: „Jedeme sedm dní v týdnu na dvě směny,“ konstatuje manažer skladu Albatros Media Robert Kubatka. Ze skladu putuje každý den na prodejny až 50 tisíc knih. Čtyři z deseti prodaných knih tu lidi pořídí právě v posledních měsících roku, tedy na Vánoce. 

„Je to zbytné zboží, tak se tam ekonomická kondice a příjmy obyvatelstva odráží poměrně silně,“ vysvětluje ředitel obchodního a marketingového oddělení Albatros Media Josef Žák.