Číňané kupují většinu v nejstarší soukromé bance v Lucembursku

Čínská společnost Legend Holdings se dohodla na převzetí devadesátiprocentního podílu v lucemburské Banque Internationale á Luxembourg (BIL). Zaplatí za něj 1,48 miliardy eur (38,6 miliardy korun) a převezme jej od investiční firmy členů katarské královské rodiny Precision Capital.

Z hlediska Číny jde o doposud největší převzetí evropské banky přijímající vklady, uvedla agentura Reuters. Konkrétně pro firmu Legend Holdings, která mimo jiné vlastní výrobce počítačů Lenovo Group, tato akvizice představuje zároveň největší zahraniční převzetí.

Legend uskuteční akvizici 161 let staré instituce prostřednictvím své dceřiné společnosti v Hongkongu. Akvizice by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Schválit ji ještě musejí regulační úřady, včetně Evropské centrální banky (ECB) a lucemburské komise pro dohled nad finančním trhem.

  • Banka BIL byla založena v roce 1856 a je nejstarší soukromou bankou v Lucembursku. Po celém světě má více než 2000 zaměstnanců a na konci loňského roku měla ve správě majetek za 37,7 miliardy eur (982,5 miliardy korun). Čistý zisk jí však loni klesl na 110 milionů eur ze 134 milionů eur v roce 2015, hlavně kvůli odpisům a výdajům na restrukturalizaci.

Čínské společnosti se stále více zajímají o evropské banky, navzdory nízké ziskovosti tohoto sektoru. V květnu se čínská HNA stala největším přímým akcionářem německé Deutsche Bank, zatímco společnost Fosun vlastní 24procentní podíl v bance Millennium BCP. Ta je největší portugalskou bankou s akciemi na burze.

Zahraniční investice ve finančním sektoru Čína neomezila

Převzetí lucemburské banky BIL přichází v době, kdy Čína začala podrobně zkoumat zahraniční akvizice některých velkých skupin, aby snížila svůj obrovský dluh. Nový seznam pravidel pro zahraniční akvizice vypracovaný Pekingem však nezahrnuje omezení investic v oblasti finančnictví. 

Kromě vlastnictví Lenova je Legend i mateřskou společností investičních firem Hony Capital a Legend Capital. V posledních letech se snaží rozšířit aktivity mimo osobní počítače, jejichž prodej slábne, do dalších sektorů, včetně finančních služeb, výroby potravin či pronájmu aut.