Nafta dál zlevňuje, u benzinu se pokles cen zastavil

Pokles ceny benzinu se tento týden zastavil. Cena za nejprodávanější Natural 95 byla ve středu stejná jako před týdnem ve čtvrtek a činila 29,68 koruny za litr. Od dubna přitom setrvale klesala. Nafta za poslední týden zlevnila o 11 haléřů na průměrných 28,52 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Cena benzinu se nyní dostala na úroveň začátku loňského prosince. Setrvale klesala od letošního dubna, kdy litr benzinu motoristé kupovali u českých pump v průměru za 31,20 koruny. Za čtvrt roku tedy litr benzinu zlevnil zhruba o 1,50 koruny. Tento týden ceny vzrostly v pěti krajích České republiky, nejvýrazněji (o 44 haléřů za litr) v Kraji Vysočina.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak řekl, že stagnaci cen benzinu předpokládal. Podobný trend má podle něj pokračovat i nadále. „Propad cen ropy se zastavil, přičemž typ Brent stojí přibližně 47 dolarů za barel,“ vysvětlil. Připomněl, že česká koruna se naopak nadále pomalu zhodnocuje vůči americkému dolaru. V dolarech jsou pohonné hmoty obchodovány na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic.

Vývoj cen u pump (zdroj: ČT24)

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za benzin průměrně 30,68 Kč/l. Nad třicetikorunovou hranicí je Natural 95 v Jihomoravském kraji a nově i na Vysočině. Naftu nabízejí čerpací stanice v metropoli za průměrných 29,71 Kč/l.

Naopak nejnižší průměrná cena pohonných hmot zůstala i po mírném zdražení v Pardubickém kraji. Za benzin se tam platí 29,19 Kč/l, za naftu 27,84 Kč/l.

Nejdražší benzin je v Itálii

Podle dřívějších údajů Evropské komise jsou z okolních zemí levnější pohonné hmoty jen v Polsku, kde litr benzinu stojí v průměru 27,40 Kč. V Německu je za 35,60 Kč, na Slovensku za 32,60 Kč a v Rakousku za 30,40 Kč. Nejdražší benzin je z porovnávaných zemí v Itálii, kde cena atakuje 40 korun za litr. Naopak nejlevnější je Bulharsko (26,60 Kč). Důvodem rozdílů je především výše spotřební daně.

Propad cen ropy se aktuálně zastavil a severomořský Brent stojí asi 47 dolarů za barel. Obava těžařů z dalšího zlevňování suroviny ale přetrvává. Podle Mezinárodní energetické agentury se nabídka ropy na trhu v červnu zvýšila. Navzdory prodloužení dohody kartelu OPEC a Ruska o omezení těžby čerpali signatáři nad stanovené limity.

Dodržování dohody bylo v červnu nejhorší za šest měsíců, uvedla agentura. Zatímco v květnu byla dohoda dodržována z 95 procent, v červnu to bylo jen ze 78 procent. Striktní omezení produkce v Saúdské Arábii, Kuvajtu, Kataru a Angole vyvážil růst těžby nad určený strop v Alžírsku, Ekvádoru, Gabunu, Iráku, Spojených arabských emirátech a Venezuele. 

Analytik Menčík o cenách ropy (zdroj: ČT24)

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík se domnívá, že ceny ropy pod 50 dolary za barel nejsou dlouhodobě udržitelné. A pak se jejich růst – protože cena ropy je rozhodující pro ceny pohonných hmot – přelije i do vzestupu cen u pump. Tuto pravděpodobnost vidí jako značnou. Naopak prostor pro přechodné zlevňování už vidí jako velmi malý, v řádu „mála desetihaléřů“.