Český zpracovatelský průmysl si drží vysokou formu a vyhlídky jsou dobré

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v červnu nezměnily, index PMI zůstal na květnových 56,4 bodu.  Analytici upozorňují, že zpracovatelský průmysl si tak drží velmi dobrou formu, navíc připomínají i příznivé signály z Německa, které mu „hrají do karet“. Také eurozóna jako celek nasadila nejrychlejší tempo za víc než šest let.

Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index nákupních manažerů společnosti Markit sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

„Červnový PMI potvrdil pokračování silného růstu, který jsme pozorovali během první poloviny roku, přestože celková expanze byla mírnější než v prvním čtvrtletí,“ uvedla ekonomka IHS Market Sian Jonesová.

Vysoká poptávka z ciziny trvá

Poptávka po výrobcích českého průmyslu zůstává vysoká, a to jak z domácí ekonomiky, tak ze zahraničí. Dosvědčují to i ekonomická data z Německa, kde průmysl i zakázky meziročně rostou a indikátor PMI v květnu a červnu přesáhl velmi vysokou úroveň 59 bodů, připomněl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. 

„Český průmysl nadále podává solidní výkon. Potýká se však s nedostatkem vhodné pracovní síly. Naopak registruje v letošním roce zatím nejslabší nárůst cen vstupů, což je příznivý faktor,“ komentoval zprávu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Právě zrychlující se inflaci cen vstupů, například kovů či oceli, představovala podle něho klíčovou obavu českých průmyslníků. I Kovanda zmínil poměrně dramatické zlepšování podmínek v německém průmyslu, kde tyto podmínky mají podle srovnatelného indexu „nakročeno k dosažení nejpříznivější úrovně za posledních více než 20 let“. 

Německá lokomotiva táhne středoevropský region

Význam situace v Německu pro český průmysl zdůraznil také hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Při pohledu na signály o průmyslové aktivitě v eurozóně a zejména pak v Německu je zřejmé, že se dobře musí vést i průmyslu ve středoevropském regionu,“ uvedl. 

Podle Jáče se navíc zatím nezdá, že by tuzemský průmysl nějak bolestivě pociťoval posílení koruny, k němuž v průběhu druhého čtvrtletí došlo. „Výrobci nepříjemně vnímají spíše situace na trhu práce, což ovšem není překvapivé a tento problém jen tak nezmizí. Důsledkem bude tlak na další růst mezd v průmyslu a nedostatek pracovní síly bude skutečně vytvářet bariéru působící proti dalšímu zrychlení růstu průmyslové aktivity,“ dodal. 

Eurozóna: nejrychleji za šest let

Z průzkumu Markitu dále vyplývá, že aktivita zpracovatelského sektoru v eurozóně v červnu vzrostla nejrychlejším tempem za více než šest let. Továrny navzdory pokračujícímu zvyšování prodejních cen dál registrovaly silný příliv nových zakázek.

  • Index aktivity zpracovatelského sektoru eurozóny v červnu vzrostl na 57,4 bodu z květnových 57 bodů. 
  • Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2011.

 „Růst zpracovatelského sektoru eurozóny v červnu opět nabral na tempu, završil tak nejlepší čtvrtletí za více než šest let,“ uvedl ekonom Chris Williamson ze společnosti IHS Markit.

Nové zakázky podle průzkumu rostly nejrychlejším tempem od začátku roku 2011 a index sledující očekávání ohledně budoucí výroby se dostal na nový rekord.

„Nic nenaznačuje, že by měl impozantní výkon (zpracovatelského sektoru v eurozóně) v brzké době skončit,“ uvedl Williamson. „Zpracovatelský sektor je zjevně v rozmachu a lze očekávat, že v příštích měsících bude silný růst pokračovat,“ dodal.