Rozmach minipivovarů si žádá nové sládky. Zájemci o práci s pivem plní školní třídy

Události ČT: České pivovary hlásí rekordní období. Potřeba by byli noví sládci (zdroj: ČT24)

O deset až dvacet procent se v létě může zvýšit výstav českých pivovarů, které už teď hlásí rekordní období. Během loňska zvedly produkci skoro o dvě procenta a uvařily tak 20,5 milionu hektolitrů piva. Stále častěji přitom lidé preferují speciální piva, která nabízejí zejména malé pivovary. Byť minipivovary pokrývají jenom zlomek celkové produkce, i jejich rozmach stojí za poptávkou po nových sládcích.

Nejoblíbenějším pivem z minipivovarů stále zůstává světlý ležák, který nejlépe dokážou uvařit čeští sládci. „Vyvážíme know-how, ale nejen co se týká minipivovarů, školíme zahraniční sládky a předáváme tuhle technologii dál,“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

České pivo se v porovnání se zahraničím vyrábí odlišně. Hlavně pomaleji a nákladněji. „My stále používáme otevřené kvasné kádě, které jsou pro české pivo lepší,“ dodal Šuráň. I v jiných zemích už ale začali zjišťovat, že se větší důkladnost odrazí i na chuti.

Naučit se vařit pivo po česku mohou i zahraniční sládci ve výzkumném ústavu pivovarském, který kvalitu základních surovin zkoumá už sto třicet let. „Byl tady Čech, který žil v Anglii. Překvapilo nás, že chtěl na kurz dojíždět, aby si zvýšil vzdělání,“ přiblížil garant rekvalifikačních kurzů Jaromír Fiala.

Budoucí sládci mají na výběr tři školy

Rok od roku pak přibývá minipivovarů, a to přibližně o deset procent. Teď jich je podle odhadů zhruba 360. Ročně uvaří kolem čtyř set tisíc hektolitrů piva. Na celkové výrobě v Česku se tak podílejí dvěma procenty.

Jak přibývá pivovarů, tak jsou třeba také noví sládkové. Jejich počet se teď v republice odhaduje na přibližně čtyři sta. Ročně jich pak přibývá jen pár. Potřeba by jich ale byly podle samotných sládků další desítky.

Řemeslo, které se kdysi jen dědilo, teď plní školní třídy. Zatím jen tři školy se snaží uspokojit poptávku po nových absolventech oboru sladovník – pivovarník. Například v Litovli loni absolvovali zkoušky první sládci po čtyřiceti letech.

Letos výuční obor v Litovli ukončilo třináct studentů, z toho sedm dívek. Dvě třetiny těchto studentů rovnou nastoupí do okolních pivovarů, nejčastěji v Litovli, Přerově nebo Hanušovicích. Další škola pro sladovníky se bude otevírat letos na podzim v Žatci.