Ubude popelníků, ale také infarktů. Konec kouření v restauracích už platí

Reportáž: V českých restauracích začal platit zákaz kouření (zdroj: ČT24)

Zákaz kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách, který právě začal platit, zachrání podle lékařů více než pět tisíc životů. Hospodské na druhou stranu čekají ale kvůli přípravě na zákaz desetitisícové výdaje. Za porušení zákazu pak hrozí pokuty, pro fyzické osoby hned od středy a pro hospody a restaurace za 90 dní.

Infarktů podle odborníků možná ubude už v řádu týdnů. Pokles by mohl nastat v řádu týdnů především mezi lidmi do 60 let, uvedla odbornice na odvykání kouření Eva Králíková. Pokles očekává v řádu procent, některé studie ze zemí, kde platí obdobný zákaz, podle ní uvádějí i 17procentní snížení. Pokud by v Česku nastal pokles o 15 procent, uniklo by infarktu asi 5500 lidí.

Podle Králíkové by tak zároveň klesly zhruba o půl miliardy náklady na hospitalizace. Pokles výskytu rakoviny plic či chronické obstrukční plicní nemoci se projeví zřejmě až za delší dobu. V posledních týdnech přibývalo zájemců o léčbu závislosti na kouření.

Podle odborníků kouří v Česku asi čtvrtina populace a na plicní nemoci ročně zemře přes deset tisíc lidí. Spotřeba cigaret v Česku v roce 2015 podle údajů Českého statistického úřadu meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden obyvatel tak v průměru vykouřil 2010 cigaret, tedy asi sto krabiček. Data za loňský rok zatím nebyla k dispozici.

Vedle kouření zmíněný zákon nově upravuje prodej alkoholu. Už dřívější legislativa zakazuje prodávat alkohol lidem zjevně podnapilým nebo zdrogovaným. Nově má prodejce povinnost takového člověka vyzvat, aby z provozovny odešel, a dotyčný musí výzvu poslechnout.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od 31. května platí takzvaný protikuřácký zákon. Zakazuje kouření ve veřejných uzavřených prostorách. Předzahrádky restaurací, pokud na nich má být kouření povoleno, musí být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) označeny jako prostor pro kouření. Zakázané bude také třeba kouření na venkovních dětských hřištích. Opět bude zakázané i na zastávkách MHD, nyní se nesmí kouřit jen pod přístřešky. Nadále budou moci fungovat kuřárny. Zákon nově upravuje také prodej alkoholu.

Mnozí majitelé restaurací a barů však byli překvapeni, že protikuřácký zákon vstupuje v platnost už z půlnoci na 31. května, zjistila například v úterý v Olomouci redaktorka ČT Zuzana Glacová. Ptali se, proč to není až od 1. června. Je to kvůli tomu, že 31. květen je tradičně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací Světovým dnem bez tabáku.

Další část majitelů je na to naopak dlouhodobě připravena, ale spoléhají se na to, že mají jakýchsi 90 dnů „hájení“, a tak žádné větší změny ani od dnešního data nechystají.

Postoj k samotnému zákonu pak většinou záleží na zaměření restaurace či baru. V kubánském baru tak například očekávají, že hosté si v nové situaci o to víc užijí drinky a budou si více objednávat. V tradiční hospodě, kam stálá klientela přichází za pivem s cigaretou, si naopak 31. květen nazvali Dnem šikany.

Poslední cigareta v restauracích (zdroj: ČT24)

Za porušení zákazu hrozí pokuty, pro fyzické osoby hned od středy a pro hospody a restaurace za 90 dní. Kuřáci tak mohou dostat pokutu až ve výši pěti tisíc korun. Provozovatelům prostor, kterých se zákaz týká, hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Sankce budou ale moci dostat na rozdíl od fyzických osob až za 90 dní od účinnosti zákona. Tento čas mají na upravení prostor. Zákon například ukládá, že všechny prostory dotčené zákazem musí být u vchodu označeny značkou „zákaz kouření“.

Například radnice Prahy 1 posiluje od středečního zákazu kouření kontroly v restauracích a barech. Omezí se ale zpočátku na varování provozovatelů. Ostatní městské části posílení kontrol zatím neplánují a spolehnou se na práci strážníků a dalších institucí. Pražští strážníci však nechystají kvůli zákazu kouření speciální kontrolní akce.

Ladislav Jakl, bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky (celoživotní nekuřák) v pořadu Události, komentáře řekl, že zákon s kouřením nesouvisí a nijak ho nepostihuje. Jinak by totiž omezoval „prodej kouření, konzumaci kouření, jako u jiných zakázaných látek“. Postihoval by, možná i trestně, vystavení jiné osoby kouři.

Podle něho je tento zákon o pojetí, jestli je soukromá živnost primárně soukromá záležitost, kde soukromník nabízí nějakou službu a jeho zákazník ji dlouhodobě přijímá, nebo jestli vnímáme podnikatele jako že je vše původně státní a oni to mají jen půjčené od státu za přesně stanovených podmínek. Proto považuje zákaz kouření jako jistou formu znárodnění.

Konec kouření v restauracích se blíží (zdroj: ČT24)

Stejný názor jako Jakl má i senátor Ivo Valenta (nestr. za SsČR), odnaučený kuřák, ale příležitostný kuřák doutníků, který považuje restauraci za soukromý prostor a záleží jen na hostech, jestli přijdou. Zmínil i nový trend, kdy hospodští si zařizují nekuřácké hospody, ale dělají to dobrovolně.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD, nekuřačka) řekla, že hospoda je sice plně soukromá, ale „do té doby než je otevírací doba“. Bez regulace by se podle náměstkyně nabízelo například zkažené jídlo.

Chirurg Pavel Pafko (nekuřák) považuje restaurace za veřejný prostor, byť v soukromém vlastnictví, podobně jako fotbalový stadion. Hygienická služba pak kontroluje jídlo, nápoje, hygienická zařízení. Odmítl proto Jaklovu tezi o „znárodnění“. To všechno už tady dávno bylo a nikdo se proti tomu neozýval, řekl Pafko. „Stát musí kontrolovat veřejný prostor,“ zdůraznil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hospody se připravují na vyšší náklady

Příprava na zákaz kouření může restaurace a hospody vyjít na desetitisíce korun. Řada z nich bude chtít pro hosty před restaurací umístit popelníky, případně postavit přístřešky a provizorní kuřárny. Cena za zábor prostranství se pak může vyšplhat na deset korun za čtvereční metr na den, což ročně představuje tisíce korun. ČTK to řekl Zbyněk Švec, zakladatel společnosti ASW Systems dodávající technologie do restaurací.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka provozovatelům vadí rozdílný přístup obcí i městských částí k podmínkám pro vznik kuřáckých koutků před provozovnami. Třeba Praha 6 restaurace vyzvala, aby si před dveře popelníky postavily, jen když u nich budou samy udržovat pořádek. Praha 1 původně slibovala umístění popelníků zdarma, ale nyní za ně požaduje poplatky. Asociace proto vyzvala obce, aby restauracím vycházely vstříc, a snažily se tak zabránit vzniku zbytečného nepořádku.

Pražský magistrát spolu s Prahou 1 se dnes zapojily do kampaně Nadačního fondu Čisté město týkající se nedopalků. Po centru města se budou v dalších dnech pohybovat týmy ve žlutých tričkách s logem kampaně, které budou upozorňovat kuřáky, aby nedopalky nezahazovali. Součástí bude i letáková kampaň a rozdávání mobilních popelníků. Zapojí se postupně i další městské části. Podle asociace restaurací ale obce problém neodstraní, když nepovolí umístění popelníků před hospodami.