Plošné kontroly potravin z Brazílie asi zmírní. Omezit se mají na drůbeží

Veterináři zvažují, že zmírní plošné testy na salmonelu pro potraviny dovážené z Brazílie. Zhruba od začátku června by se mohly testy týkat jenom drůbežího masa a výrobků z něj, řekl novinářům ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Termín změny mimořádných veterinárních opatření, která stát vyhlásil na začátku května, neupřesnil.

Důvodem pro zmírnění mimořádných veterinárních opatření, která stát vyhlásil na začátku května, je mimo jiné to, že se zpřísnily kontroly v evropských státech, odkud potraviny do Česka směřují.

Nyní musí na vlastní náklady hradit kontrolu na salmonely každý obchodník, který potraviny v republice přijme. Zpřísněná nahlašovací povinnost by podle Semeráda měla zůstat.

Veterináři od května dostali hlášení o 555 tunách brazilských živočišných potravin, které zamířily do České republiky. Provedli jedenáct kontrol, během nichž prověřili 222 tun jídla, z toho 196 tun drůbežích polotovarů. Neplnění mimořádných opatření zatím nebylo zjištěno, dodal Semerád. Za nesplnění povinností by hrozila až dvoumilionová pokuta.

Opakované nálezy salmonely

Stát plošným opatřením reagoval na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Podle ministerstva zemědělství je závadnost brazilského masa častá.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.