Nižší daně v USA by mohly nalákat izraelské technologické firmy

Izraelské technologické firmy se možná kvůli plánům amerického prezidenta Donalda Trumpa na snížení daní právnických osob začnou stěhovat do USA. Uvádějí to pracovníci účetních a poradenských firem. Izrael je vedle Silicon Valley jedním z lídrů na poli technologií a toto odvětví tvoří pilíř jeho ekonomiky. Vytváří 14 procent izraelského hrubého domácího produktu (HDP), 50 procenty se podílí na průmyslovém vývozu a zaměstnává deset procent pracovních sil.

Trump chce, aby se do země vrátily více než dva biliony dolarů zisků amerických firem, které zůstávají v zahraničí. Navrhuje proto snížit zdanění firem v USA na 15 ze současných 35 procent. Nejvyšší daň z příjmu právnických osob v Izraeli je přitom 24 procent.

Četné izraelské firmy již ve Spojených státech podnikají, ale výzkumná a rozvojová centra mají doma. Přestože není jisté, zda Trump navrhované daňové škrty prosadí, o přesunu již přemýšlí například izraelská softwarová firma Qualitest, jež v USA už zaměstnává 800 ze svých 3800 zaměstnanců.

„Jakmile bude daň nižší než v Izraeli, přesunou tyhle firmy všechny své operace nebo jejich část z Izraele do USA,“ řekl agentuře Reuters spoluzakladatel Qualitestu. Dodal, že jeho firma plánuje přestěhovat své výdejové centrum a že tak ušetří miliony dolarů.

Izrael sice také zvažuje, že firemní daň příští rok sníží, ale jen o jeden procentní bod na 23 procent. Pokud by USA daň skutečně snížily na 15 procent, ztratil by Izrael na atraktivitě pro hightech firmy a start-upy, domnívají se analytici. A netýkalo by se to pouze technologií, protože USA jsou důležitým trhem pro izraelské firmy napříč všemi sektory.

Pokud by podobný scénář nastal, nastartoval by i odliv talentů. Izraelské ministerstvo financí proto uvedlo, že zkoumá případný dopad amerických daňových změn na izraelskou ekonomiku. V zemi se šíří nejistota. Některé obchody byly podle poradenské společnosti Ernst & Young Israel pozastaveny.