Trump rozšířil možnost těžby ropy a plynu v pobřežních vodách. I tam, kde to Obama zakázal

Americký prezident Donald Trump vydal nařízení otevřít těžbě ropy a zemního plynu rozsáhlé oblasti v amerických vodách, včetně těch, jejichž rozvoj jeho předchůdce Barack Obama krátce před svým odchodem z funkce zakázal. Výnos se týká částí Severního ledového oceánu, Atlantiku, Tichého oceánu a Mexického zálivu.

Trump v předvolební kampani sliboval zrušit Obamou zavedená rozsáhlá omezení těžby, která podle něj podkopávají rozvoj americké energetiky a připravují o práci tisíce lidí. Rozzuřil tím ekologické aktivisty a povzbudil odvětví těžby surovin.

Páteční nařízení pověřuje ministerstvo vnitra, aby přezkoumalo a přepracovalo poslední pětiletý plán rozvoje těžby ropy a plynu na federálních územích, který přijala Obamova administrativa. Tento plán se týká i rozvoje vod kolem amerického pobřeží. Ruší také Obamův „trvalý“ zákaz rozvoje oblastí Severního ledového oceánu a části Atlantiku, zdůvodňovaný ochranou přírody.

Jak dlouho platí nařízení platné „navždy“

Ke konci prosince Obama zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantiku. Použil přitom zákon z 50. let minulého století, který prezidentům umožňuje zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách, ale nespecifikuje, jak takové nařízení zrušit.

S odkazem na to Obamova vláda tvrdila, že toto její nařízení je platné „navždy“, a řada médií to nekriticky přijala. List The Wall Street Journal ale například připomněl, že předchozí prezident George Bush předtím bez problémů zrušil část obdobného nařízení svého předchůdce Billa Clintona. 

  • Trumpův výnos by bezprostředně významnější dopad na těžbu mít neměl. Podle agentury Reuters o vrty v arktických vodách zatím není příliš velký zájem, protože jsou velmi nákladné a riskantní.
  • Jejich rozvoji brání i nízké ceny ropy a rostoucí těžba na americké pevnině. Poptávka odvětví po pronájmu podmořských oblastí USA k průzkumu a využití ložisek je nyní nejnižší za pět let.

Uložit