Trump chce pohřbít obchodní smlouvu NAFTA, už chystá dekret, píše Politico

Trumpova adminsitrativa připravuje dekret o vystoupení USA ze Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Píše to zpravodajský server Politico. Agentuře Reuters to později potvrdil i zdroj z Washingtonu. Dohoda zahrnuje USA, Kanadu a Mexiko a Trump ji kritizuje už delší dobu.

„NAFTA je pro naši zemi velmi špatná,“ prohlásil americký prezident minulý týden. „Je velmi špatná pro naše podniky i pro naše zaměstnance. Provedeme nějaké velmi zásadní změny, nebo se dohody NAFTA zbavíme nadobro,“ dodal.

Podle serveru Politico vypracoval návrh exekutivního příkazu Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro ve spolupráci s hlavním analytikem Bílého domu Stevem Bannonem.

Server upozorňuje, že návrh by mohl být součástí vyjednávací taktiky s cílem přimět Mexiko a Kanadu k rozhovorům o změnách v dohodě. Zpráva serveru nicméně vedla k poklesu cen mexických a kanadských akcií i kurzů jejich měn.

Trump v předvolební kampani sliboval, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a Číny. Krátce po nástupu do funkce podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Tuto obchodní dohodu 12 tichomořských zemí uzavřela před rokem vláda Baracka Obamy, Kongres ale dokument ještě neratifikoval.

Poradce Navarro koncem ledna v rozhovoru s listem Financial Times prohlásil za mrtvé rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA.

Britský list The Times ale nedávno napsal, že Trump zmírnil svůj odpor vůči obchodnímu vyjednávání s Evropskou unií jako celkem, když pokusy o dohodu s jednotlivými členskými státy selhaly.