Spotřebitelské úvěry jsou i za pět procent, průměr klesl pod deset

TÉMA UDÁLOSTÍ: Hypotékám rostou úroky, spotřebitelským úvěrům klesají (zdroj: ČT24)

Spotřebitelským úvěrům klesají úroky. Banky se jejich snížením v průměru pod deset procent snaží přitáhnout klienty. Jedním z důvodů je omezování hypoték, které prosazuje Česká národní banka a které může ještě zkomplikovat novela bankovního zákona.

Splácet spotřebitelský úvěr s úrokem, který je pouze v jednotkách procent, bylo donedávna nepředstavitelné. Nyní jej však banky nabízejí. Například Radek Bárta, který si půjčil na solární panely, připlatí během deseti let splácení pouze pět procent navíc, což se mu vyplatí vzhledem k úspoře za energii.

Banky své sazby neustále snižují, za poslední rok klesly úroky o dva procentní body a v průměru prolomily hranici deseti procent. Snaží se tak přetahovat klienty konkurentů. „Klienti mají vůli banku změnit a jít za lepšími podmínkami,“ poukázal Michal Čapek ze společnosti Finberry. Současně podle něj banky využívají toho, že mají přebytek klientských peněz. „Snaží se to půjčovat, snaží se to refinancovat,“ přiblížil. 

Úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů
Zdroj: ČT24/ČNB

Lidé teď chtějí na úvěrech ušetřit a půjčky buď splácejí dříve, nebo je refinancují za lepších podmínek u konkurence. Momentálně to tak dělá až čtvrtina těch, kteří mají půjčeno. Mluvčí České spořitelny Pavla Kozáková upřesnila, že v prvním čtvrtletí se zájem zvýšil o 27 procent. „Trend konsolidací je ještě rychlejší, tam jsme zaznamenali meziroční nárůst dokonce o 32 procent,“ dodala. Podobný trend je i na Slovensku nebo v Bulharsku, naopak třeba v Rumunsku předčasně svůj dluh zaplatí jen dvanáct procent klientů.

Pokles úroků u spotřebitelských úvěrů jde ruku v ruce se zpřísňováním podmínek hypoték. Nejenže by nyní měly být nanejvýš na 90 procent celkové částky a rostou jim úroky, ale navíc je ve sněmovně zákon o České národní bance, který by mohl hypotéky dále omezit.

Nízké úroky spotřebitelských úvěrů by pak mohly lákat i ty, kteří po omezení hypotečního trhu nebudou mít dost našetřeno. Spolufinancovat své bydlení pak budou právě jiným typem úvěrů.