Spor Pekingu a Soulu srazil prodej jihokorejských aut v Číně o polovinu

Největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors prodaly v Číně v březnu o 52 procent méně vozů než před rokem. Uvedla to jihokorejská tisková agentura Jonhap. Obě firmy minulý měsíc kvůli diplomatickému napětí mezi Čínou a Jižní Koreou i pod tlakem rostoucí konkurence prudce omezily čínskou produkci, řekly zdroje agentury Reuters.

Největší světový automobilový trh se na zahraničním prodeji obou korejských výrobců podílí více než čtvrtinou. V březnu tam však obě firmy silně utrpěly protikorejskými náladami, včetně výzev k bojkotu, i sílící pozicí čínských výrobců, jako je Geely. Propad na čínském trhu ohrožuje výdělky jak automobilek, tak jejich domácích dodavatelů.

Hyundai podle jednoho ze zdrojů zrušila v polovině března druhou směnu na svých třech závodech v Pekingu. Jednu směnu zrušila na svých třech čínských továrnách i sesterská Kia, uvedly další zdroje. Automobilky zprávu komentovat odmítly. Huyndai už od 24. března na deset dní uzavřela čtvrtou ze svých továren v provincii Che-pej, údajně aby zkontrolovala výrobní linku a upravila technologie.

Skupina Hyundai Motor zahrnuje automobilky Hyundai a Kia a je pátým největším výrobcem aut na světě. Společnost vyrábí i v České republice, v roce 2008 zahájila sériovou výrobu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.