Státní rozpočet byl v březnu v přebytku. Ovšem jen díky dopingu z evropských fondů

Události: Státní finance ke konci března 2017 (zdroj: ČT24)

Přebytek státního rozpočtu ke konci letošního března stoupl na 4,7 miliardy korun z únorových 3,7 miliardy. Ovšem po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet k poslednímu březnu ve schodku 4,6 miliardy korun a loni ke konci března ve schodku 12 miliard korun. Ve své zprávě to uvedlo ministerstvo financí.

Ke konci března 2016 byl rozpočet v přebytku 43,6 miliardy korun. Důvodem výrazného meziročního poklesu je menší množství peněz přijatých z Evropské unie. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Peněz z Unie je letos méně

Příjem peněz z Evropské unie klesl podle ministerstva financí v březnu meziročně o 52,7 miliardy korun, protože především v první polovině loňského roku byly propláceny relativně vysoké objemy unijních peněz.

Ke konci března příjmy rozpočtu meziročně klesly o 34,3 miliardy na 307,7 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 4,6 miliardy na 303 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 11,4 miliardy na 157,5 miliardy korun.

Trend je příznivý, říká analytik

„Březnová čísla můžeme hodnotit podobně jako ta únorová. Za meziročně výrazně nižším přebytkem stojí především výpadek mimořádných příjmů z fondů unie. Pokud se ale zaměříme na příjmy očištěné o vliv evropských fondů, vidíme příznivý trend výběru daní a sociálního pojištění,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Na základě březnových čísel Marek Dřímal očekává, že ke konci roku bude schodek rozpočtu 45 miliard korun proti plánovaným 60 miliardám korun. Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci března na ně z rozpočtu šlo 132,4 miliardy korun, meziročně o 6,5 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 530,5 miliardy korun.