Obviněný manažer VW zůstane v USA do procesu ve vazbě, hrozí mu až 169 let vězení

Americký federální soud nařídil ponechat obviněného manažera německé automobilky Volkswagen Olivera Schmidta ve vazbě až do procesu, který je naplánován na leden 2018. Schmidt je jedním ze sedmi současných a bývalých manažerů Volkswagenu, které ministerstvo spravedlnosti USA v lednu obvinilo v souvislosti se skandálem s obcházením emisních testů.

Soud nařídil v lednu uvalit na Schmidta vazbu bez možnosti propuštění na kauci. Schmidt byl předtím zadržen v Miami na letišti.

Schmidt řídil americké oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů od roku 2014 do března 2015 a je obviněn ze spiknutí s cílem zakrýt manipulace s emisemi před regulačními orgány. Schmidt a další činitelé firmy podle žaloby v roce 2014 opakovaně americkým úřadům zdůvodňovali vysoké reálné emise nových vozů firmy nepravdivými technickými příčinami. Mezi další obviněné patří například bývalý šéf vývoje značky VW Hainz-Jakob Neusser či někdejší šéf vývoje motorů Jens Hadler.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti Schmidtovi hrozí „v podstatě doživotní trest“. Je totiž obviněn z trestných činů v 11 bodech obžaloby a jeho úhrnný trest by mohl dosáhnout až 169 let vězení.

Volkswagen
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Volkswagen minulý týden ve Spojených státech oficiálně přiznal vinu ve skandálu kolem falšování emisních testů. V rámci dohody o urovnání skandálu s vládou USA musí zaplatit 4,3 miliardy dolarů (108 miliard korun) a provést rozsáhlé změny.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut, v USA se přitom skandál týká méně než 600 tisíc vozů.

Automobilka už loni přistoupila na to, že v USA na řešení požadavků ze strany majitelů vozů, prodejců, regulačních orgánů a státních úřadů vynaloží až 25 miliard dolarů.