Ekonom Sinn: Dobré časy pro Německo budou pokračovat

Ekonom Sinn: Německo profituje z podhodnoceného eura (zdroj: ČT24)

Německá ekonomika rostla loni nejrychleji za posledních pět let. Hrubý domácí produkt stoupl o 1,9 procenta, což je pro české firmy, které s Německem pojí četné vazby, pozitivní zpráva. Zároveň se tím ale prohlubuje nerovnováha v Evropské unii. Podle renomovaného ekonoma Hanse-Wernera Sinna Německo profituje zejména z podhodnoceného eura a reforem, které provedla vláda někdejšího kancléře Gerharda Schrödera. A vzhledem k mezinárodní situaci se nezdá, že by v nejbližší budoucnosti měly dobré časy pro Německo skončit.

Navzdory krizím v jižním křídle Evropské unie, brexitu nebo problémům na Blízkém východě pokračuje německá ekonomika v konjunktuře. Podle Hanse-Wernera Sinna je to hlavně díky levnému euru a snaze Evropské centrální banky stabilizovat členské státy měnové unie, které se v minulých letech dostaly do problémů.

Hans-Werner Sinn
Zdroj: ČT24

„Euro přineslo inflační bublinu do jižní části Evropy a Německo je levné, protože euro je podhodnocené. A je podhodnocené, protože Evropská centrální banka pumpuje mnoho peněz do ekonomiky a snaží se tedy pomoci dalším zemím, ale samozřejmě pomáhá to také Německu. A potom tu máme další efekt - německý kapitál, který byl kdysi připravený na investice v dalších zemích světa. Teď zůstává doma, protože se svět kvůli krizím stal riskantní a investoři místo toho nakupují nemovitosti,“ uvedl přední německý ekonom v Událostech, komentářích.

Příznivá situace pro německé hospodářství se podle něj hned tak nezmění: „Protože v Americe máme Trumpa, který se snaží mít expanzivní ekonomiku, a to samozřejmě bude znamenat, že úrokové sazby v Americe půjdou nahoru, a pokud ty v Evropě zůstanou tam, kde jsou, tak euro bude zatím pod tlakem.“

Celý rozhovor si pusťte na videu.