Německá ekonomika na konci roku výrazně zrychlila a zřejmě poroste i letos

Německá ekonomika na konci roku výrazně zrychlila (zdroj: ČT24)

Německá ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila tempo růstu proti předchozím třem měsícům na 0,4 procenta z úrovně 0,1 procenta ve třetím čtvrtletí. K výraznému zesílení růstu největší evropské ekonomiky dopomohla soukromá spotřeba, zvýšené státní výdaje i vyšší produkce stavebnictví, plyne z konečných údajů spolkového statistického úřadu. Statistici zároveň uvedli, že německé veřejné finance loni skončily v přebytku 23,7 miliardy eur (640 miliard korun). Je to nejvíce od znovusjednocení Německa.

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 1,2 procenta po růstu o 1,5 procenta v předešlém kvartále. Úřad zároveň potvrdil svůj lednový odhad, podle kterého se HDP Německa za loňský rok zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let. Německá vláda koncem ledna uvedla, že v letošním roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.

Spotřeba domácností se za čtvrtletí zvýšila o 0,3 procenta a k růstu HDP přispěla dvěma desetinami procentního bodu. Spotřebitelé těží z rekordně vysoké zaměstnanosti, rostoucích reálných mezd a nízkých úvěrových nákladů, uvedla agentura Reuters.

Státní výdaje vzrostly o 0,8 procenta a přispěly k HDP stejným dílem jako soukromá spotřeba. Investice do stavebnictví vzrostly o 1,6 procenta, což k růstu HDP přispělo rovněž dvěma desetinami procentního bodu. Naopak bilance zahraničního obchodu vzhledem k výrazně rychlejšímu růstu dovozu proti vývozu od přírůstku HDP čtyři desetiny procentního bodu odečetla.

Obchodní centrum v Berlíně
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Spotřeba v Německu zřejme dále poroste

Německá ekonomika je nyní v dobré kondici a v rozmachu založeném na spotřebě bude pravděpodobně pokračovat i letos. Přispět by k tomu měla rekordní zaměstnanost, růst reálných mezd a mimořádně nízké náklady na výpůjčky. Uvádí to aktuální zpráva tamního ministerstva financí. Optimistická předpověď by měla být pozitivní zprávou pro celou eurozónu, pro níž je dění v největší z jejích ekonomik zásadní.

Komentář ministerstva následuje po zprávě institutu Ifo, podle níž se podnikatelská nálada v Německu v únoru překvapivě zlepšila. Posílila tím naděje, že německé hospodářství se bude letos vyvíjet příznivě navzdory obavám z obchodní politiky Spojených států a z výsledků voleb ve Francii. Také z indexů podnikatelské aktivity (PMI) za únor vyplývá, že aktivita se zvyšuje solidním tempem jak v Německu a ve Francii, tak v celé eurozóně.

„Spotřeba pravděpodobně zůstane důležitým stimulem hospodářství i nadále,“ uvedlo ministerstvo s tím, že dalšími jsou rostoucí zaměstnanost, zvyšování platů, nízké úroky i nízké, i když rostoucí, ceny energií.

Díky hospodářskému rozmachu se zvyšují daňové příjmy. Spolková vláda a 16 spolkových zemí v lednu vybraly na daních meziročně o čtyři procenta více, přičemž předpokládaný nárůst pro celý letošní rok je plánován na 2,9 procenta. Vláda kancléřky Angely Merkelové tak může zvýšit státní investice do silniční sítě, telekomunikací i na pomoc uprchlíkům, aniž by se musela víc zadlužit.