Motorista bez povinného ručení by měl přispívat do garančního fondu, navrhují poslanci

Události: Poslanci chtějí změnit pojišťování aut (zdroj: ČT24)

Poslanci chystají změny v pojišťování aut. Chtějí, aby motoristé, kteří neplatí povinné ručení, přispívali do garančního fondu. Z něj se platí škody způsobené právě nepojištěnými auty. Podle odhadu České kanceláře pojistitelů jich může po tuzemských silnicích jezdit až 130 tisíc. Ročně zaviní havárie se stamilionovými následky.

Se dvěma auty jezdí například Eduard Oslejšek. S tím starším ovšem už málo, a proto za něj pojištění už platit nechce. V takovém případě mu ale hrozí pokuta až 40 tisíc. A pokud nabourá, může ho to stát výrazně víc.

Výmluvný je příklad bývalého policisty Karla Kadlece. Loni v dubnu v pražských Vinohradech naboural v opilosti desítky aut. Pojistku neměl. Škody za víc než 1,6 milionu korun - a všechny ostatní za nepojištěné řidiče - proplácí poškozeným Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu.

Nabouraná auta v Praze na Vinohradech (zdroj: Marco Morsut/iReportér)

„Na nepojištěné škody doplácí poctiví motoristé ze svého povinného ručení,“ uvedl mluvčí Česká kanceláře pojistitelů Aleš Povr. 

Peníze se pak po vinících vymáhají. Získat zpět se ale daří jen část. Zbytek musí dodat pojišťovny. I proto by se podle nového návrhu měla do zákona vrátit povinnost, aby do fondu přispívali všichni bez pojištění (povinného ručení). 

Výši příspěvku by mělo určit ministerstvo financí. Podle předkladatelů návrhu by měl být ale vyšší než povinné ručení - to je teď za rok v průměru 2,8 tisíc korun. Podle předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD) by informace o (ne)zaplacení pojištění kancelář pojistitelů získávala porovnáním registru vozidel a databází pojistných smluv. 

Za nehodu maximálně 300 tisíc korun

Zároveň poslanci navrhují, aby se v případě nehody mohlo po nepojištěných vinících vymáhat maximálně 300 tisíc.

„To je reálná praxe, kolik lze většinou vymoci u těch lidí. Je to horní strop,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. 

Pod návrhem jsou podepsaní poslanci z opozičních i koaličních stran. Nyní ho dostane k posouzení vláda.