Důvěra v českou ekonomiku se vrátila k růstu, hlavně díky spotřebitelům

Důvěra v českou ekonomiku se na začátku roku mírně zvýšila a vrátila se tak k růstu, který předtím trval od července do listopadu. Souhrnný indikátor důvěry se v lednu meziměsíčně zvýšil o 0,1 bodu na 99,2 bodu. Pomohli tomu hlavně spotřebitelé, jejichž důvěra vzrostla o 1,3 bodu. Naopak mezi podnikateli se důvěra snížila o 0,1 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Indikátor důvěry podnikatelů v lednu dosáhl úrovně 97 bodů, u spotřebitelů činil 110 bodů. V souhrnu tak dosáhl 99,2 bodu a důvěra oproti prosinci mírně vzrostla.

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání téměř nezměnily, stejně jako obavy z vlastní finanční situace a ze zvýšení nezaměstnanosti.

Proti prosinci mají lidé v úmyslu více spořit. „Spotřebitelé se domnívají, že v příštím roce budou výrazněji růst ceny a jejich obavy se tak v porovnání s prosincem zvýšily,“ uvedli statistici.

„Spotřebitelská důvěra vyrovnala svůj historický rekord, dosažený v lednu 2016. Do nálady spotřebitelů se promítá jak celková situace v tuzemské ekonomice, tak (a především) vývoj na trhu práce a z něho plynoucí zlepšující se příjmová situace domácností,“ podotýká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Zlepšující se obchod

V průmyslu důvěra podnikatelů meziměsíčně klesla o 0,7 bodu na 98 bodů. Podnikatelé zhodnotili svou současnou ekonomickou situaci oproti minulému měsíci jako téměř neměnnou. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, ale významně roste i počet podniků, které znepokojuje nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

V průmyslu jsme zaznamenali již třetí po sobě jdoucí pokles a důvěra ve stavebnictví se stále drží na velmi nízkých hodnotách. Optimismus naopak panuje v sektoru obchodu, kde důvěra v lednu vyskočila.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Z hlediska vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou podnikatelé v průmyslu oproti prosinci o něco pesimističtější.

„Důvěra mezi podnikateli byla v lednu ovlivněna především růstem důvěry v obchodě, zatímco důvěra v ostatních sledovaných segmentech nepatrně klesla, případně stagnovala. Kromě stavebnictví se však nachází ve všech sledovaných odvětvích nad svým jednoletým průměrem,“ přiblížil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Ve stavebnictví důvěra stagnovala na 75 bodech. V obchodu indikátor důvěry rostl o 4,2 bodu na 104,3 bodu a ve službách naopak klesl, a to o 0,3 bodu na 97,4 bodu.