Tvorba nových míst v USA zpomalila, růst mezd ale zrychlil

Americká ekonomika vytvořila v prosinci zhruba 156 tisíc pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo, i méně než v předešlém měsíci. Míra nezaměstnanosti se mírně zvýšila a dosáhla 4,7 procenta, mzdy ale zaznamenaly nejvyšší meziroční nárůst za více než sedm let. Páteční údaje ministerstva práce USA potvrzují, že americký trh práce nadále mírným tempem roste a mzdy oživují z mnohaleté stagnace.

Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že v prosinci vzniklo zhruba 178 tisíc pracovních míst a že míra nezaměstnanosti z listopadového devítiletého minima 4,6 procenta nepatrně stoupne. Nových pracovních pozic nakonec americká ekonomika vytvořila o více než dvacet tisíc méně. Ministerstvo spolu s tím uvedlo, že za říjen a listopad vzniklo celkem o 19 tisíc míst více, než se původně odhadovalo.

Za celý loňský rok ekonomika vytvořila 2,16 milionu nových pracovních příležitostí. Průměrné měsíční tempo tvorby míst se zpomalilo na 180 tisíc z předloňských 229 tisíc, což bylo podle analytiků vzhledem ke snižování míry nezaměstnanosti přirozené.

Podle šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové by mělo v ekonomice vznikat nejméně zhruba 100 tisíc míst měsíčně, aby trh práce udržel krok s nárůstem populace v produktivním věku. 

Průměrná hodinová mzda proti listopadu vzrostla o 0,4 procenta. Meziroční tempo jejího růstu se z listopadových 2,5 procenta zvýšilo na 2,9 procenta, což bylo nejvíce od června 2009. Znamená to, že nízká nezaměstnanost nutí podniky zvyšovat mzdy, aby si udržely dosavadní zaměstnance a přitáhly nové.

Dolar na zprávu reagoval vzestupem vůči euru i japonskému jenu. Trh se nejvíce zaměřil na údaj o mzdách, protože zesílený růst mezd zvyšuje inflační tlaky, což by mělo centrální banku přimět k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Americké akciové indexy zahájily obchodování bez větších změn.

Nízká míra participace

Takzvaná míra participace, tedy podíl lidí v produktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo registrovaní jako nezaměstnaní uchazeči o práci, byla v prosinci na 62,7 procenta. To je jen těsně nad minimem za posledních 40 let a zároveň hluboko pod svou úrovní před recesí.

Počet lidí pracujících na částečný úvazek, kteří by chtěli pracovat na plný úvazek, je pak nadále asi o 30 procent vyšší než těsně před krizí, uvedla agentura AP. Širší míra nezaměstnanosti, která zahrnuje nespokojené zaměstnance na částečný úvazek a ty, kteří kvůli nedostatku míst přestali hledat práci, nicméně klesla na 9,2 procenta, nejníže od dubna 2008.

Dalším problémem, na který nejvíce poukazuje budoucí prezident Donald Trump, je pokračující zánik pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu. V prosinci sice počet míst v průmyslu po čtyřech měsících poklesu vzrostl, za celý rok ale tento sektor 45 tisíc příležitostí ztratil.

Vývoj situace na trhu práce je důležitým faktorem při rozhodování Fedu o nastavení úrokových sazeb. V polovině prosince Fed po roce opět zvýšil svůj základní úrok a letos předpokládá rychlejší zpřísňování měnové politiky.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla celoročně přepočteným tempem 3,5 procenta. Byl to její nejrychlejší růst za poslední dva roky.