První blok v Temelíně už jede na plný výkon

První blok Temelína se vrátil do plného provozu (zdroj: ČT24)

První blok Jaderné elektrárny Temelín dosáhl plného výkonu. Elektřinu začal blok vyrábět 25. prosince, kdy ho energetici po téměř čtyřměsíční odstávce připojili k přenosové soustavě. Plného výkonu první blok dosáhl po půlnoci.

Odstávku, která začala na konci srpna, ČEZ postupně prodloužil kvůli dodatečným kontrolám systému drenáže parogenerátorů a následně i kvůli zvýšené teplotě ložiska. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Za hodinu zvedli výkon o necelé jedno procento.

Z osmdesáti procent se na plný výkon dostal blok za čtyřiadvacet hodin. „Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný a spojený s řadou testů. Celé to trvá několik dní. Naopak brzdy má reaktor velmi rychlé a účinné. Z plného výkonu je schopen zastavit štěpnou reakci do tří vteřin,“ řekl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Dosažení plného výkonu předcházely třicetihodinové kontroly paliva při osmdesátiprocentním výkonu reaktoru. „Pomocí čidel sledujeme, zda je neutronový tok v reaktoru rovnoměrně rozložen. Kontroly potvrdily, že palivo je dobře zavezeno a splňuje potřebné požadavky. Nyní nás ještě čeká kalibrace měřicích systémů,“ uvedl vedoucí projektování aktivní zóny temelínské elektrárny Lukáš Milisdörfer.

Od konce srpna až do poloviny října byl Temelín zcela mimo provoz, než se po prodlužující se odstávce znovu vrátil do provozu druhý blok. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,9 miliardy kilowatthodin elektřiny. První elektřinu vyrobila elektrárna v prosinci 2000. Nyní je největším zdrojem výroby elektřiny v zemi. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby.